Frågor och svar om kompis

6 Sep 2004, 09:54 181
Tjej, 0 år
Question


hej.. jag har en kompis som jag verkligen tycker om.. skulle aldrig vilja förlora henne.. bara det att så fort jag tycker om en kille så ska hon börja prata me han och så.. och d blir alltid att han börjar tycka om henne istället då.. bara för att hon ser bättre ut än mej.. så har det hänt flera gånger och jag har tänkt säga till henne att om vi ska fortsätta vara kompisar så får de vara så att jag inte pratar me hennes killar som hon träffar och hon inte med mina.. men jag vet inte hur jag ska säga det..är rädd att hon ska bli sur och inte vilja va kompis me mej längre.. hur ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inte alls ovanligt att det finns en viss konkurrens även mellan kompisar och den konkurrensen visar sig ofta i kontakter med det motsatta könet, eller så finns det andra saker man tävlar om. För det mesta finns det en önskan om att bli omtyckt, vara populär osv i botten, vilket gör att även kompisar kan försöka bräda varandra i tex kärlek. Många gånger sker det av ren obetänksamhet, men i vissa fall så är personen väl medveten om vad han/hon gör, varför man kan ifrågasätta vänskapen i sådana fall.

I ditt läge så vet du ju inte hur pass medveten din kompis är om att hon beter sig så här. Det finns sålunda skäl för dig att ta det lite lugnt i det här avseendet och inte gå på och stormskälla med en gång. För att anklaga någon när det enda man vill är att lösa situationen och förbli vänner, är ofast ett väldigt dåligt sätt att uppnå det man vill uppnå. Istället så är mitt råd att du sätter dig ner med din kompis och helt enkelt lägger fram det utifrån din synvinkel, men samtidigt ger henne en möjlighet att "komma på sig själv" och faktiskt börja fundera över sitt eget beteende. Tex så skulle du kunna säga något i stil med:
"Många gånger när jag börjar prata om en kille som jag är intresserad av så slutar det oftast med att du tar kontakt med honom och att det blir han och du till slut istället. Jag tycker att du ser bättre ut än mig och kanske är det jag som har dåligt självförtroende och inte tar för mig, men samtidigt så kan jag undra över hur du tänker kring att du gör så här, för du är ju ändå min kompis?"

Om du säger något i stil med det här, så är du tydlig med hur du uppfattar hennes beteende utan att för den skull anklaga henne, vilket sannolikt bara gör att hon börjar försvara sig och sedan blir det bråk. Istället ger du henne en öppning genom att lägga fram det från din synvinkel men samtidigt undra över hur hon upplever det hela. För kanske är det som jag sade att hon inte alls tänkt på det här, och om du ger henne en chans att bli medveten om hur hon beter sig så kanske hon börjar ändra på det här. Eller så kanske det är så att hon upplever dig som att du aldrig kommer till skott och att hon därför tar initiativ, eller så kanske det är så att hon tycker du ser bättre ut än henne och att hon därför känner sig i underläge varför hon blir mer ivrig att bevisa för sig själv att hon kan få killen. Ja, det kan finnas massor med förklaringar till det hela, men poängen är att om man pratar om det så här förutsättningslöst så brukar man bara inte ha möjlighet att behålla vänskapen, utan man brukar kunna utvecklas tillsammans också och komma närmare varandra och tävla lite mindre med varandra. Så, ta mod till dig och prata med din kompis. För om det visar sig att hon gör så här mot dig medvetet och inte är beredd att ändra på det, då kanske du inte längre är så mån om att behålla henne som kompis. Men förhoppningsvis så kan ni ha ett bra samtal om det här och lösa problemet tillsammans.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar