Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

8 Sep 2004, 16:10 390
Tjej, 0 år
Question


I våras gick jag efter många om och men till min skolkurator. Det blev sommaruppehåll, och nu tar hon inte kontakt med mig. Vill hon inte veta av mig? Nu blir jag nämligen bara ännu mer övertygad om att mina problem är småsaker som inte ska behandlas. Varför ska jag söka upp henne igen när hon inte verkar vilja ha mig där?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag skulle bli mycket förvånad om det vore så att kuratorn inte tar kontakt med dig för att hon tycker dina problme är småsaker. Det handlar sannolikt istället om att hon i sin tur inte vet om du vill ha fortsatt kontakt och därför avvaktar ifall du söker upp henne igen eller inte.
Vanligtvis bestämmer man innan ett uppehåll om och när man ska ses igen, men eftersom ni uppenbarligen inte gjorde det, så är det bra om du själv söker upp henne och säger att du vill fortsätta kontakten. Det kan nämligen vara svårt från en kurators sida att söka upp någon och säga att personen ska komma på samtal för då är det lätt att personen ifråga känner sig pressad att komma fastän han eller hon kanske inte vill eller tycker han/hon behöver det. Tänk om det var så att du tyckte att du klarade dig själv nu och inte behövde några samtal mer, och om kuratorn kom och sa till dig att komma på samtal. Då skulle du säkert uppfatta det som att: "tycker hon att jag har SÅ svåra problem att hon kallar på mig?", och så hade du kanske börjat känna dig osäker. Så, för att undvika sådant avvaktar många kuratorer på att personen själv kommer och visar att hon/han vill ha samtal.

Så, se alltså inte kuratorns beteende som ett tecken på att du skulle vara obetydlig eller dina problem för obetydliga. Utan sök upp henne och säg att du vill fortsätta kontakten om det är det du önskar. För kuratorerna finns på skolan för dig och andra på skolan, och jag har aldrig stött på någon som tyckt att eleverna kommer med för små problem, utan tvärtom så är det bra om man kommer innan problemen hunnit växa sig för stora. Så, att hon inte skulle vilja ha dig där är inte speciellt sannolikt, utan troligtvis så avvaktar hon för att se vad du själv vill.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar