Frågor och svar om sex

16 Sep 2004, 13:21 238
Tjej, 0 år
Question


Hej..Jag tycker att lagen är ganska töntig, liksom om man tar ett exempel, en tjej som är 14 och ska fylla 15, och sen en kille som är 16-17.. och om både två älskar varandra, så tycker inte jag att det borde vara olagligt..Och en sak till liksom,hur många är det som följer den där jävla fjant lagen igentligen?! och så måste jag bara säga en till sak, att vara Homo eller bi, är inte normalt.. det är en Sjukdom..som bara cp idioter föds med..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Man får självklart tycka vad man vill om lagen kring sex med underåriga. Men för tydlighetens skull vill jag säga att lagen är till för att skydda barn från att bli sexuellt utnyttjade av äldre personer. Därför tar man alltid hänsyn till åldersskillnaden när man utreder en anmälan om sex med underårig. Om personerna som haft sex med varandra inte har för stor åldersskillnad och ligger på ungefär samma mognadsnivå så går man inte vidare med ett åtal. Utan endast i dom fall där åldersskillnaden och mognadsgraden är betydande så kan det leda till åtal. Så lagen är alltså till för att skydda äldre som är mer mogna från att utnyttja yngre i sexuellt syfte, då en äldre person kan ha stor makt över en yngre människa utan att för den skull tvinga personen att ha sex genom våld tex. Detta vill man ha en chans att komma åt eftersom dom flesta anser att yngre inte får utnyttjas sexuellt av äldre som på olika sätt kan påverka en yngre person. Så, lagen är alltså inte till för att hindra i princip jämnåriga att ha sex med varandra, varför du kanske inte tycker den är så töntig när du vet detta.

När det sedan gäller ditt sista påstående så undrar jag vad du har för belägg för att säga en sådan sak. Vetenskapen klassar inte homo-, eller bisexualitet som en sjukdom, varför jag kan undra över vad du fått din uppfattning ifrån. Man har självklart rätt att tycka som man vill, men man har aldrig rätt att kränka andra människor bara för att dom inte är som en själv. I ditt uttalande kränker du både personer med annan sexuell läggning än du själv, och personer som lider av en cp-skada. För att ha en cp-skada innebär inte att man automatiskt är mindre smart än någon annan. Tvärtom så kan en person med cp-skada vara lika smart eller smartare än vem som helst, varför ditt sätt att koppla ihop cp med ordet idiot inte bara är kränkande utan även felaktigt.
Mitt råd är att du tar dig en funderare över varifrån dina föreställningar om dom här sakerna kommer ifrån. För antingen är du felinformerad eller så är du bara tanklös och bryr dig inte om hur andra uppfattar dina påhopp. Men sannolikt har du någon gång i livet varit utsatt för att andra tyckt du varit dum eller konstig osv, varför du borde kunna förstå hur det känns och varför det är så viktigt att man respekterar andra fast dom verkar annorlunda och konstiga i ens egna ögon. För ingen människa mår bra av att bli kränkt och utpekad som konstig eller sjuk, och ingen vill bli kallad idiot för att man har haft oturen att bli född med en skada man inte kan göra något åt. Och det är bara att gå till sig själv och hur man själv vill bli behandlad för att man ska förstå hur man ska behandla andra, och det hoppas jag att du också ska göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar