Frågor och svar om menstruation

16 Sep 2004, 13:27 137
Annat, 0 år
Question


Hejsan svejsan!
Jag har haft flytningar sen jag fick mens å de e otroligt jobbigt..Måste ha 2 trosskydd för att de inte ska blo "blött"..
Har vart på ungdomsmottagningen å gjort gyn-undersökning, men dom säger bara att allt ser bra ut..
Det är vrkligen jättejobbigt, ska de va så hela livet?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Mensen kan ofta vara både oregelbunden och mer kraftig under dom första åren än vad den är längre fram i livet, så förhoppningsvis så lugnar dina blödningar ner sig så du inte behöver ha det så här resten av livet. Men om du tycker det skapar jättebesvär och om det inte lugnar ner sig så var inte rädd för att söka hjälp igen och prata med en gynekolog om hur man kan minska blödningen, för det finns hjälp att få för dom som har väldigt kraftig mens. Men det kan krävas att du går till en gynekolog för att diskutera dina problem i sådant fall då barnmorskan inte är läkare och inte har rätt att förskriva den typen av behandling som man då kan få. Men som sagt, det här kan vara ett problem som försvinner av sig självt då det alltså inte är ovanligt med väldigt kraftig mens i början. Men annars kan du alltså söka hjälp hos en gynekolog antingen privat eller på närmaste kvinnoklinik.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar