Frågor och svar om p-piller

16 Sep 2004, 14:09 221
Kille, 0 år
Question


hej hej ja är kär i en kille i 20 års åldern..vi ska ha sex å båda vill utan kondom så ja undrar hur man använder p-piler?sj är ja 15

Svar
Bo Westholm
Psykolog

För att få p-piller måste du antingen träffa en läkare eller en barnmorska. Du kan gå till närmaste Ungdomsmottagning och diskutera preventivmedel med barnmorskan där. Det är helt gratis. Det finns en mängd olika p-piller men det vanliga är att man tar ett piller varje dag. Så, är du intresserad av p-piller så gå till din Ungdomsmottagning eller närmaste barnmorskemottagning.
Men tänk sedan på att kondom är det enda preventivmedel som skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar, varför det är viktigt att använda kondom även om man äter p-piller. Det kan nämligen vara svårt att veta om man själv eller ens partner är smittad då man inte alltid får symptom som visar att man blivit smittad. Så, enda sättet att veta säkert är om man testat sig, vilket man också kan göra på Ungdomsmottagningen. Så, chansa inte, speciellt inte med tanke på att din kille är så pass mycket äldre att han sannolikt haft en del sexuella relationer tidigare.
Prata med din kille om det här innan ni har sex så ni är överens om hur ni ska göra när det gäller både preventivmedel och skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar