Frågor och svar om kompis

18 Sep 2004, 11:07 173
Tjej, 0 år
Question


jag är homosexuell. Jag har inte sagt något till någon, men jag tror de vet och har accepterar det. Hittils har det absolut inte varit några problem, men nu har en av mina vänner, en tjej, börjat stöta på mig. Hon gillar också tjejer och verklar vara ganska desperat. För några veckor sen började jag förstå att hon var intresserad av mig. Det ar rätt okej i början, hon gav mig kommentarer för mitt utseende och sånt. Men nu har hon börjat tränga sig på mej. Hon kommer hem till mig och när jag sitter brevid henne lägger hon amren om mig. Jag vet inte vad jag ska göra, det är fruktansvärt frustrerande

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Oavsett sexuell läggning så är det vanligt att man någon gång i livet hamnar i den situationen att någon blir intresserad av en utan att man själv har några känslor för den personen. Om personen är väldigt ihärdig och påträngande kan det bli jobbigt, varför det är viktigt att man försöker vara så tydlig som möjligt med hur man själv känner så fort man förstår vad personen är ute efter. Det kan självklart vara jobbigt att säga till någon att man inte är intresserad, för ingen vill såra någon annan, men det blir bara värre om man är tyst för då kan personen tolka det som att man är intresserad, varför det hela bara känns ännu jobbigare när väl sanningen går upp för personen.
Så, mitt råd är att du försöker få den här tjejen på tu man hand, för det här är ju inget man säger inför kompisar. Utan be om att få prata med henne enskilt, eller passa på när det bara är hon och du. Berätta sedan för henne att du är smickrad av att hon är intresserad, men att du inte kan besvara känslorna, varför du vill att ni ska fortsätta vara kompisar men inget mer. Sannolikt blir hon ledsen men som sagt, det inget du kan göra något åt mer än att du försöker säga det då skonsamt som möjligt. Så, ta tag i det här så fort som möjligt och låt det inte gå längre än vad det redan gjort när du inte är intresserad.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar