Frågor och svar om kompisrelationer

18 Sep 2004, 11:22 226
Tjej, 0 år
Question


Hej jag är en tjej som är 12 år. Och jag brukar chatta med en jätte fin kille han är 19 år. Jag är kär i han. Men det finns ett problem han tror att jag är 19 år också. Och han vet inte heller att jag är kär i han. Vad ska jag göra? snälla svara.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När man chattar har man alltid möjligheten att ljuga om vissa saker när det gäller en själv. Det kan tyckas frestande, och även lite spännande men faktum är att man lurar sig själv i första hand. För den personen som den i andre änden tror han/hon pratar med finns ju inte, utan är till viss del uppdiktad, varför det hela bygger på en lögn. I ditt fall så har du utgivit dig för att vara äldre och lurat den här killen att tro att du är äldre än du är. Dels har du utsatt dig för en viss risk då du omöjligt kan veta vem du pratar med i andre änden, och det tyvärr finns alltför många med onda avsikter som letar efter kontakt med tjejer genom chatt. Men dessutom så har du försatt dig i en omöjlig sits när det gäller er fortsatta kontakt, för om den här killen inte har några onda avsikter, så kommer han sannolikt att känna sig både lurad och besviken, för i ärlighetens namn så är det få killar på 19 år som kan tänka sig att ha en kärleksrelation med en tjej som är 12 år. Skillnaden i mognad och liv man lever är så pass stor att det både är svårt, och också olämpligt då 12-åringen hamnar i ett sådant underläge gentemot 19-åringen. Det visar inte minst det faktum att du redan nu har känt dig tvungen att ljuga om din ålder för att bli intressant för honom. Det är just den känslan av att man vill verka äldre än vad man är, som gör att många äldre killar kan utnyttja yngre tjejer, då den yngre hamnar i underläge som jag sade tidigare och därför går med på saker hon egentligen inte vill. Så, ta det här med att du ljög om din ålder som ett varningstecken från din sida om att du förmodligen inte är bara ljuger för honom för att "duga" i hans ögon, utan att du också lurar dig själv. För det är inget fel på att vara 12 år och du kan inte förväntas ha lika mycket erfarenhet som en 19 åring, eller vilja göra samma saker, varför du inte ska behöva känna press att verka äldre än du är. Så, även om det är spännande att chatta med äldre killar och även om du fått känslor för den här killen så bör du komma ihåg att det hela faktiskt bygger på en lögn och att det aldrig kan vara något som är bra i ett förhållande att en ska känna sig manad att ljuga för att duga.

Mitt råd är att du nästa någon ni chattar är ärlig mot den här killen. Säg som det är att du är 12 år och att du är ledsen för att du lurat honom. Jag kan inte säga vad hans reaktion blir, men förhoppningsvis har du fått en erfarenhet som kommer hjälpa dig att inte göra om det här och aldrig försöka vara någon annan än den du är, varken inför killar eller andra personer som du stöter på i ditt liv. För ärlighet varar längst och särskilt i relationer. Så, även om det gör ont och du kanske behöver lite tid för att komma över honom så gör du dig själv en tjänst i längden. Och vem vet, ni kanske ändå kan vara kompisar på nätet även om det inte blir något kärleksförhållande just nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar