Frågor och svar om lärare

23 Sep 2004, 11:19 210
Annat, 0 år
Question


Min engelska och spanska lärare är riktigt skum. Han lär oss ord som "bögjävel" och liknande ord. Vi har även fått böcker av honom där vi ska skriva till honom och han till oss men vi ska inte visa dom för nån annan och vi måste lämna in dom efter varje lektion Vi får bilder påhonom som vi ska sätta in i böckerna, och han har visat oss fotoalbum med bilder genom hans liv och jag kan säga som så att jag hade gärna avstått ifrån att se vissa av dom bilderna. Han visar filmer från slakthus då djuren blir plågade, och en film om tjurfäkting och när jag gick därifrån under filmen blev han sur på mig, även en film som heter "Sex och lucia" som innehåller ett antal pornografisk scener. Det var ett urval av de grejer han har gjort. Plus att under de åren jag har haft honom så tycker inte jag att jag lärt mig mkt mera i språk. Jag har också klasskamrater (inklusive mig själv) som gått till kuratorn om honom för att vi haft prblem med honom.

Får lärare uppträda såhär?..själv tycker inte jag att han är ngt bra omdöme för eleverna på skolan. och han borde inte få undervsia på detta sätt.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det du beskriver låter enligt min erfarenhet som klart olämpligt. Eftersom det uppenbarligen inte hänt något fast ni talat med kuratorn om detta, så är mitt råd att du/ni går till rektorn och tar upp problemen. Du kan göra det själv, eller så kan ni prata ihop er några stycken och gå tillsammans så sätter ni lite mer tryck bakom. En sak som kan vara viktig att tänka på är att försöka vara konstruktiva i er kritik. Det betyder att ni skall försöka prata om dom saker han gör som ni tycker är felaktiga, olustiga eller kränkande, och försöka undvika att fastna vid honom som person. Det är nämligen lätt hänt att man mer koncentrerar sig på personen genom att tex säga:
Han är dum i huvudet.
Han är äcklig.
Han är dålig.
Osv, osv

Ni kanske tycker sådana här saker om honom, men när ni pratar med rektorn är det viktigaste att ni kan förklara vad det är han gör som får er att tycka han är en dålig lärare. Så, försöka fundera innan kring vilka exempel som är viktiga att lyfta fram och skriv gärna ner dom saker ni vill berätta om som visar på ett olämpligt beteende från hans sida.

För att sätta ytterligare tryck bakom era ord kan både du och andra fundera över om ni inte skall ta era föräldrar till hjälp. Berätta för dom om vad som pågår så kan dom antingen själva, eller tillsammans med er prata med rektorn.

Det är bra att du reagerar och försöker göra något för skolan är er arbetsplats där ni ska kunna känna er trygga och få en bra utbildning. Där ska ni inte behöva bli utsatta för saker som får er att må dåligt eller känna er olustiga.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar