Frågor och svar om här kan man få hjälp!

23 Sep 2004, 11:27 1091
Tjej, 0 år
Question


Hej..Jag bara undrar om det finns nån slags klinik man skulle kunna lägga in sej på? Jag orkar inte mer...VIll bort från allting...Jag behöver hjälp mot mina deprissioner...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om man mår så dåligt att man behöver bli inlagd så är det psykiatrin som hjälper till med detta. Många gånger kan man få hjälp utan att bli inlagd, och när det gäller depressioner så finns det bra hjälp att få. Så, mitt råd är att du genast ringer till närmaste psykiatrimottagning för att få en tid. Telefonnummer hittar du på dom blå sidorna i telefonkatalogen. Du ringer till barn-, och ungdomspsyk om du är yngre än 18 år, annar är det vuxenpsyk du ska ringa till. När du sedan fått en tid kan du prata med dom om vilken behandling som kan vara bra för dig.
Nu är det dock så att det ibland är kö för att få komma till barn-, och ungdomspsyk. Jag vet inte hur det ser ut där du bor, men det bästa är att du ringer och hör efter. Är det lång kö så kan det dröja ett tag innan du får hjälp, varför du kan gå till närmaste Ungdomsmottagning så länge. Där finns både kurator och läkare som kan hjälpa dig, och som även kan hjälpa dig att få kontakt med psykiatrin om du tycker det verkar krångligt att göra det själv. Att gå till Ungdomsmottagningen är helt gratis och dit brukar man kunna få komma ganska snabbt. Så ring eller gå dit om du tycker det verkar vara ett lättare alternativ, eller om det så lång kö att du inte orkar vänta så länge.

Sist vill jag säga att det alltid finns en akutmottagning för psykiska problem såsom depressioner. På ditt närmaste sjukhus finns sannolikt en psykakut dit man kan åka om man känner att man inte klarar att vänta på någon tid eller man måste ha hjälp idag. När man kommer dit får man träffa en läkare som tillsammans med en själv kommer fram till vilken hjälp som behövs. Om det behövs så blir man inlagd, men annars får man oftast hjälp att komma till psykiatrins öppenvårdsmottagning som jag pratade om först.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar