Frågor och svar om kärleksrelationer

23 Sep 2004, 11:43 534
Kille, 0 år
Question


Hur går det till när man förlovar sig? Vem betalar ringarna? Måste man just ha ringar?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att förlova sig ett i egentlig mening ett förstadie till äktenskap. Genom förlovningen markerar man att man har "lovat bort sig" till varandra och att man avser att gifta sig. Enligt traditionen bör man gifta sig inom ett år från det att man har förlovat sig.
Men idag så används förlovningen inte alltid på det sättet som det var tänkt från början utan många par förlovar sig idag utan att ha en tanke på att gifta sig. Dom kanske inte vill gifta sig, eller vill i alla fall inte just nu, men vill ändå göra en yttre markering av att dom hör ihop och menar allvar med varandra. Andra par tycker inte att det behövs någon yttre markering av att dom hör ihop, varför dom väljer att inte förlova sig heller.

Så, hur man gör som par är alltså upp till en själv.
Det innebär i princip att man skulle kunna tänka sig en förlovning utan ringar, men eftersom förlovningen just är en yttre markering av att man hör ihop så kan det för många tyckas lite meningslöst att förlova sig utan att det syns med just ringar. Men det finns dom som väljer andra saker för att markera sin förlovning som tex halsband eller något annat. Vem som betalar är också olika. Vissa anser att det är mannen som ska köpa ringarna som traditionen säger, emedan andra tycker det är gammalmodigt och anser att det likaväl kan vara kvinnan som betalar. Många par delar på kostnaden för att det ska bli rättvist.

När det sedan gäller hur det går till, så finns det inga speciella cermonier kring en förlovning. Vissa väljer att byta ringar på någon speciell plats och även annonsera i tidningen att man förlovat sig. Andra väljer att göra det hemma utan några större krusiduller och kanske inte ens säger det till mer än dom närmaste.
Så, det finns alltså inga regler utan man gör det man tycker känns bäst och riktigt för båda.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar