Frågor och svar om depression

23 Sep 2004, 13:02 309
Tjej, 0 år
Question


Hej! Har under några års tid lidit av värk i axlar rygg och nacke. sökt hjälp för detta och blivit skickad till napprapater och sjukgymnaster utan större framgång. Kan problemen i ryggen ligga i att jag lider av deprisioner ångest och inre stress som bara blir värre och värre ju längre livet går. Har nu kommit till en fas som känns outhärdlig. sover dåligt om nätterna, mycket deppig, känner mig stressad hela tiden! Har alltid varit en sådan som måste ha något i görningen för att inte må dåligt! Hänga framför tv:n är inget för mig!
Känner att jag snart exploderar! vet inte vad som då händer!
Tacksam för svar!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är vanligt med kroppsliga symptom vid en depression. Kroppen och psyket är ett i den bemärkelsen att en sjukdom i kroppen kan ge psykiska symptom och tvärtom.
Mitt råd är att du söker behandling för din depression och din inre stress för att komma tillrätta med dom problemen. Parallellt kan du fortsätta att få hjälp med din värk genom olika behandlingar som sjukgymnaster, massörer osv kan ge. Men då du verkar ha genomgått grundliga undersökningar utan någon tydlig fysisk diagnos, är det rimligt att anta att dina kroppsliga symptom hänger nära ihop med din känsla av depression, ångest och stress.
Sök hjälp inom öppenvårdspsykiatrin dom du hittar under dom blå sidorna i telefonkatalogen. Dit kan du ringa och få en tid för ett första besök, och därefter kommer man överens om diagnos och behandling i dom fall det är befogat.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar