Frågor och svar om bråk

25 Sep 2004, 14:09 188
Kille, 0 år
Question


Hej

Jag och min flickvän har varit tillsammans i ca 3mån. Under de 3 mån har varit varit tillsammans nästan dygnet runt och det har funkat jättebra. En månad tillbaka så har hon flyttat till annan ort för att plugga. Från början så kände hon sig jätte ensam och ville verkligen bara att jag skulle flytta till henne, hon ville även prata på telefonen med mig hela tiden. Nu efter en månad så har hon hittat en kompis som är en kille i klassen, dom umgås hela tiden och det känns lite jobbigt för att jag känner mig utanför. Att jag känner mig utanför beror på att jag inte kan vara den som finns där för henne. Det stora problemet för mig ät att sedan hon träffat honom så vill hon inte längre att jag ska flytta till henne längre. Och det har av en händelse kommit fram att hon ljugit om vart hon sovit en natt. Hon sov hos en annan kille i klassen för att hon inte vågade gå hem för det var så sent. Det är helt ok, men när jag ringde henne så sa hon att hon sovit hemma men efter många frågor så kom det fram att hon inte gjort det. Hon blev jätte ledsen över att ha ljugit och lovade att hon ska kämpa för att få mitt tillit igen.
För att få allt att funka så satte jag mig på ett plan (ny opererad) och flög till henne tog ungefär hela dagen.

I mitt sinne så var jag ledsen men kände att jag ska skita i allt som hänt och bara visa att jag älskar henne. Väl framme så vill hon inte att jag tar i henne och inte att jag är nära henne. På kvällen så sitter hon vid datorn och chattar med sin killkompis över internet. Och jag får ligga i sängen och rulla tummarna.

Dagen efter så frågar jag henne om hon vill äta middag med mig, och hon säger att hon inte vet men att hon kommer hem kl 18:00, dum som jag är vill jag överraska henne så jag gör middag. Tyvärr så kom hon inte hem, hon gick på bio med sin kompis istället.

När jag frågar henne vad hon håller på med så säger hon att hon älskar mig mest i hela världen men att hon behöver tid att smälta att vi har bråkat.

Ett annat problem är också att vi har så olika åsikter om hur man agerar i ett förhållande, jag tycker tex inte att man sover hos någon annan när man är i ett förhållande om det är en person av det andra könet. Plus att jag är nog svartsjuk och tycker att det är jobbigt att hon umgås så mycket med sin nya kompis.

Blir så ledsen över att hon säger att hon älskar mig men att hon inte vill visa det. vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Man kan i ett förhållande ha olika uppfattningar om det här med att vara kompis med personer av motsatt kön, och om det är okay att sova över hos en kompis av motsatt kön eller inte. Det finns inget rätt och fel när det gäller sådant här, utan det är upp till varje par att komma överens om hur man ska ha det. Om båda vill tillåta den typen av händelser så handlar det oftast om att man känner sig helt trygga med varandra och har byggt upp ett förtroende för varandra vilket ofta både tar tid och kräver mycket arbete från bådas sida, eller så kan det vara så att båda tycker det är okay oavsett om man litar på den andre eller inte.

I ert fall så verkar ni inte ha kommit från till någon gemensam lösning på den här typen av problem och det verkar inte heller som om ni tar tag i saken och lägger tid och energi på att prata om det för att komma fram till en lösning och förstå varandras perspektiv. Mitt råd är att du inte bara avfärdar dina egna känslor som ett uttryck för svartsjuka utan istället tar dina känslor på allvar och inte kräver av dig själv att du ska kunna ha 100%-igt förtroende för henne innan du faktiskt känner att det är så.
För utifrån ditt brev så verkar ni ha problem i förhållandet då ni inte verkar kommunicera så bra. Det kanske inte man kan förvänta sig efter 3 månaders förhållande, men det kan man förvänta sig är ett intresse för att få det hela att fungera och att båda lägger ner lite krut på att faktiskt bygga en relation, vilket inte verkar vara fallet idag.
Jag vet inte vad det beror på att ni inte verkar nå fram till varandra, men mitt råd till dig är att du tar dig en funderare över vad du vill med förhållandet och att du försöker kommunicera det till din tjej. Sedan bör du också fråga henne vad hon har för ambition med ert förhållande, för som du beskriver situationen så verkar det som om hon lägger mer tid på andra relationer än vad hon gör på eran, varför frågan är berättigad.
Förhoppningsvis kan ni genom att sätta er ner och prata med varandra komma fram till vad ni båda känner för varandra, vad ni vill med förhållandet, och hur ni ska nå dit. Eller så kommer ni fram till att det här förhållandet inte är värt att satsa på, men det är för tidigt att säga innan du pratat med henne och hört hennes sida av saken.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar