Frågor och svar om sex

30 Sep 2004, 17:47 4037
Tjej, 0 år
Question


Jag är 14 år. Jag har en kille som är lika gammal. Han och jag har haft sex ungefär 4ggr/veckan i fyra månader. Igår sa min killes pappa att det var olagligt. Men är de verkligen det?!?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns en åldergräns på 15 år för att ha sex, men den lagen är till för att skydda barn från att hamna i sexuella situationer med personer som är äldre. Därför anses det inte olagligt att två som är lika gamla och ligger på samma mognadsnivå har sex med varandra. Om du istället hade haft en kille som varit tex 20 år så hade han kunnat bli åtalad för sex med underårig om ni två haft sex. Men i ert fall så är det alltså två sycken jämnåriga som har sex med varandra varför det inte går att säga att någon utnyttjar den andres låga ålder, varför det alltså inte är olagligt.
Din killes pappa kan ju trots detta ha synpunkter på att ni har sex, för i sista hand är det föräldrarna som bestämmer fram tills man är myndig. Nu kan det förvisso vara svårt att förbjuda sitt barn att ha sex då man som förälder inte kan ha full kontroll över det. Det brukar vara bättre om man kan prata om sådant här tillsammans så man kommer överens, annars blir det ett verkningslöst förbud och då kan det ju kvitta. Så, kanske är det så att din killes pappa tycker att ni är för unga för att ha sex och därför använder den här lagen som argument. Om det är så, så spelar det kanske inte så stor roll vad lagen säger, för han har kanske en poäng i det han säger ändå.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar