Frågor och svar om att vara gravid

4 Oct 2004, 13:03 168
Kille, 0 år
Question


Kan man märka på något sätt att tjejen är gravid får hon sin mens som vanligt eller??
orolig kille

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vid graviditet upphör mensen. Tjejen kan känna att brösten börjar ömma, och en del känner sig illamående. Men detta är inget som killen behöver märka. Med tiden kommer dom mer synliga tecknen som att magen och brösten blir större. Men i början syns inget direkt.
Är du på något sätt orolig för att din tjej eller någon annan tjej är gravid så gör du bäst i att fråga henne. För att konstatera en graviditet görs ett test som man kan göra gratis på Ungdomsmottagningen eller på närmaste mödravårdscentral/barnmorskemottagning. Det finns också test man kan köpa själv på tex Apoteket.
Så, prata med tjejen i fråga om du är orolig, för om du är delaktig i en graviditet så funkar det inte att sticka huvudet i sanden och låtsas som om inget hänt. Istället är det viktigt att man tar tag i det direkt så man kan stötta varandra och även få hjälp från en barnmorska och eventuellt kurator att komma fram till hur man ska hantera situationen. Ju längre man väntar med det desto värre blir det om det nu skulle vara så att tjejen ifråga är gravid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar