Frågor och svar om Ångest

12 Oct 2004, 14:09 381
Annat, 0 år
Question


Hej! jag är en 18årig kille som nyligen känt mig ruskigt konstigt, det är så att jag en gång för en 3-4 veckor sedan testade en "naturlig drog" på en fest, första gången jag gjorde något sådant, och det slutade illa, jag fick en snetripp, och sedan dess har jag fått typ panik ångest, känt mig yr, stressad, obehaglig känsla i magen, hjärtklappning vid ett tillfälle m.m.
Jag har läst lite om panik ångest på internet och så och det verkar ju som om att jag lider utav det. Men min fråga är: Hur är det när man får det genom en drog? Är det likadant eller klassas det som värre..? väldigt tacksam för svar.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det går tyvärr inte att svara på din fråga då det inte finns ett enkelt svar på det. Det finns inget som säger att panikångesten är värre eller lättare för att det finns droger med som en utlösande faktor. Utan hur pass allvarligt det är måste en läkare eller psykolog bedömma i samtal med dig. Olika droger påverkar dessutom hjärnan på olika sätt varför det inte heller finns ett svar utifrån det faktum att du använt någon drog.

Det jag kan säga är dock att det inte på något sätt behöver vara enklare att bli fri från sin panikångest för att drogerna finns med som utlösande faktor. Vissa tror att det hela upphör bara man slutar ta drogen men så enkelt är det inte alltid. Så mitt råd till dig är att du söker hjälp inom vuxenpsykiatrin för panikångest är något som man oftast behöver behandling för då den annars har en tendens att öka tills den begränsar ens liv på ett väldigt obehagligt sätt. Så, sök hjälp för det här inom psykiatrin och håll dig ifrån drogerna, men det behöver jag förhoppningsvis inte ens säga utan det borde du kommit fram till själv vid detta laget.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar