Frågor och svar om samlag

16 Oct 2004, 12:20 371
Annat, 0 år
Question


Hej,
Jag är en tjej på 24 år.
Har nyligen förlorat min oskuld och har ett problem med att förstå om det är ok eller normalt att man inte blöder första gången?
För mig blödde det inte alls, varken första gången eller vid ett senare tillfälle?
Och det har lätt till att min pojkvän inte litar på mitt ord om att jag var oskuld.
Vad kan jag få tag på information eller statestik gällande hur "normalt" eller ej det är för personer som blöder eller inte blöder i dessa fall?

Tacksam för svar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag känner inte till någon statistik om hur många som blöder eller inte, och jag har vissa svårigheter att tro att det finns någon överhuvudtaget.
Däremot så vet jag att det är väldigt olika om en tjej blöder eller inte. Mödomshinnan är inte en hinna som skall spräckas vid samlag, utan det är mer hudveck som gör att slidöppningen är trång. Dessa hudveck töjs ut vid tex användning av tampong, onani, eller ibland även vid annan fysisk aktivitet. Och ju äldre man är vid sitt första samlag, desto troligare är det att man på olika sätt töjt ut mödomshinnan varför man inte varken behöver ha ont eller blöda.

Mitt råd till dig är att du funderar lite mer över er relation än över det här med statistik. Enligt min erfarenhet så finns det anledning till att fundera när ens partner inte litar på ens ord, utan det krävs statistik eller andra konkreta bevis för att det man säger är sant. Det här känns sannolikt inte bra för dig, varför du kanske skulle fundera på att prata med honom om hur han tänker kring det här med förtroende för varandra i en relation. Du har ju ingen anledning att skaffa fram bevis för vad du säger när det gäller dig själv, varför det möjligtvis kan vara positivt för er att diskutera det här med att lita på varandra. Det känns ju sällan bra att leva i en relation där man måste bevisa att det man säger är sant, utan det är istället ett tecken på att det är något som inte är som det ska i relationen, eller så handlar det om att en eller båda har problem kring det här med att våga känna förtroende för en annan människa, och det är saker man kan behöva jobba med i en relation om den ska kunna utvecklas.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar