Frågor och svar om Ätstörningar

26 Oct 2004, 15:46 300
Tjej, 0 år
Question


Hejsan!
Om man tränar varje dag, mår väldigt dåligt. Man spyr efter varje måltid spelar ingen roll om det e en liten yogurt den MÅSTE UPP, jag börjar må illa när jag tänker på att jag ätit den! Har oxå börjat svimma men det känns bara bra blev rädd de första gångerna men nu om det snurrar till å allt sådant så vet man att man e på rätt väg.
Har oxå gjort egna budord:
1. alltid kallt i rummet ( skakar du förbränner du ngt )
2. 2 koppar kaffe innan man går ut och går! ( fick från aftonbladet, tackar )
3. Rök
m.m ska inte skriva ut alla!!!

Har jag ätstörning??????

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Utifrån det du beskriver så är det sannolikt att du utvecklat en ätstörning. Du verkar ha passerat en gräns där mat inte förknippas med något positivt utan dina tankar är istället upptagna med att göra dig av med maten och på det sättet minska din vikt. Du verkar också vara beredd att utstå både obehag och göra illa dig själv genom ständiga kräkningar för att uppnå ditt mål. Och sist men inte minst så verkar du få en psykisk lättnad av att kontrollera dig själv och ditt matintag på det här sättet.
Allt det här sammantaget ger bilden av en ätstörning. En ätstörning handlar i regel om att försöka kontroller en inre känsla av kaos eller illamående, genom att kontrollera yttre saker såsom mat och vikt. Det kan ge en känsla av tillfredsställelse som tar fokus ifrån andra jobbiga känslor. Med tiden så innebär dock den här strategin problem då kroppen och även psyket tar stryk, varför det inte är en lösning som håller i längden även om det kan kännas så. Ätstörningar leder också till döden ibland varför en ätstörning är något som man ska ta på största allvar.

Mitt råd till dig är att du söker hjälp för dina problem. Du kan vända dig till öppenvårdspsykiatrin (barn-, och ungdom om du är under 18 år). Du kan också gå till närmaste Ungdomsmottagning och sedan kan dom hjälpa dig vidare ifall dom inte har rätt hjälp att ge dig där.
Det viktiga är att du tar dom här problemen på allvar och försöker fundera över vad du gör mot dig själv. För även om det så att säga kan kännas bra just nu och du känner tillfredsställelse av att svimma eller känna hunger så är det min erfarenhet att en ätstörning lätt utvecklas till ett fängelse där man till slut känner att hela ens liv handlar om vikt, träning och undvika mat. Och det är ett liv som man inte ens önskar sin värsta fiende vilket många som drabbats kan vittna om. Så, för din egen skull ta tag i det här innan det går längre än det gjort. Inom psykiatrin finns många gånger speciella enheter som är duktiga på det här med ätstörningar men för att komma i kontakt med dessa är det bra om du tar kontakt med antingen Ungdomsmottagningen eller öppenvårdspsykiatrin i första hand. Men vänta inte, för det förlorar du bara på.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar