Frågor och svar om kompisrelationer

26 Oct 2004, 16:06 480
Tjej, 0 år
Question


Jag får höra rätt många killar (och vissa tjejer) som säger att de kan inte förstå varför våldtäcktsoffer mår så dåligt psykiskt. Jag blir helt ställd när jag får höra en sån komentar, jag tror bara de som blivit våldtagna kan förstå hur det känns men hur ska man förklara för en som säger en sån omogen komentar hur hemskt det är att bli våldtagen?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inget enkelt svar på den frågan. Visst kan man bli både häpen, arg och kränkt av vissa personers oförstånd, och ibland känner man att man vill lägga energi på att försöka få dom att förstå, men ibland kan det också vara bäst för en själv att låta bli.
Många personer idag uttalar sig om saker dom inte har någon erfarenhet av, eller kunskap om. För den som har varit med om något svårt är det självklart provocerande att höra andra människor uttrycka något som går rakt emot vad man själv känner. Många blir ställda som du beskriver det och vet inte vad dom ska svara på en sådan kommentar, emedan andra blir arga och försöker med både argument, och olika känslouttryck få personen att förstå hur ogenomtänkt det hela var.
Vilket som är bäst går inte att svara på, för faktum är att det inte är självklart att man varje gång ska lägga energi på att förändra en annan människas ståndpunkt. Om inte personen är mottaglig och verkligen intresserad av att lära sig och förstå så kommer diskussionen bara sluta i att man mår ännu sämre. Det betyder att man ibland helt enkelt bara väljer att gå därifrån och markera på annat sätt.
Men om man ändå känner att man vill göra ett försök att få personen att förstå så bör man vara inställd på att man kanske inte kommer att lyckas. Den inställningen kan hjälpa en att hålla sig lugn och inte rusa iväg och bara bli arg för då uppnår man inte sitt mål. Istället kan man koncentrera sig på att försöka ifrågasätta det den andre säger. Det betyder att man kan fråga den andre saker som:
Vad är det du tycker är svårt att förstå?
Vad tycker du är en normal reaktion när någon begår ett övergrepp mot dig?

Den typen av frågor gör att personen tvingas fundera över vad han/hon sagt och utveckla sina tankar, och först då brukar man kunna få till en riktig diskussion som kan leda någonstans.
Problemet med detta är bara att om man tex själv har blivit drabbad av ett övergrepp som en våldtäkt så är det oerhört svårt att vara så lugn och samlad i en diskussion. Det är i dessa lägen man bör överväga att bara gå därifrån och helt enkelt försöka umgås med andra människor istället så man inte gör sig själv mer illa. För i första hand bör man tänka på sig själv och i andra hand på att omvända andra. Och att ge sig in i diskussioner med personer som inte är villiga att ompröva sin ståndpunkt är oftast meningslöst enligt min erfarenhet varför man bör välja sina strider med omsorg och inte bara rasa in i första bästa.

Så, fundera över det här och hur du själv skulle vilja hantera personer som yttrar sig på det här sättet, för det finns inget fel eller rätt sätt i det här. Rätt sätt för dig kanske är att skrika "din jäkla idiot" och sedan gå därifrån. Det är kanske inte så konstruktivt men det kan känna skönt för dig kanske och då kan det vara rätt vid något tillfälle.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar