Frågor och svar om kompisrelationer

26 Oct 2004, 16:13 110
Tjej, 0 år
Question


jo hej...
nu är det så att jag är en 17-årig som har ett kk-förhållande med en kille. det är jättebra och så och vi är väldigt bra vänner. både jag och han vill dock inte att nån ska få veta att vi är det, p g a allt skitsnack som går. nu är det så att jag hade ett kk-förhållande innan med en annan kille. jag har slutat ha sex med honom för att jag inte vill komplicera saker o ting. dock vet han inte varför jag inte vill längre. han undrar då vilket är förståligt.
hur ska jag kunna sluta ha sex med honom och fortsätta med den andra killen utan att berätta? ska jag bara låta det rinna ut i sanden?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du måste själv bestämma dig för vad du vill säga. Det finns inget som säger att du måste berätta att du nu träffar en annan kille, utan det kan räcka med att du helt enkelt säger att du inte vill att ni ska fortsätta den typ av relation ni haft.
Att ha en sexuell relation utan andra band kan göra det lite svårt att veta hur man ska avsluta det hela. Vissa jämställer det med en vanlig kärleksrelation emedan andra tycker att en kk inte innebär samma krav på ärlighet och kommunikation som om man hade ett kärleksförhållande. Det finns inget rätt eller fel i det här, utan man måste själv känna efter vad som känns bäst, och det beror sannolikt både på hur man själv är som person och hur relationen till den andre sett ut, dvs hur nära man stått/står varandra.
Så, fundera över om du känner att du skulle må bäst av att vara ärlig mot din gamla kk, och avgör därefter hur mycket du säger. Att vara tydlig med att man vill avbryta sitt kk-förhållande är i dom flesta fall bäst för alla parter, men hur ingående man förklarar varför, kan alltså skifta från person till person och från förhållande till förhållande.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar