Frågor och svar om kompis

27 Oct 2004, 12:08 133
Tjej, 0 år
Question


Hej jag är en tjej, som har ett problem. Jag har varit tillsammans med min kompis kusin, och hon är arg för det. Nu är vi inte tillsammans längre, men hon är fortfarande sur och man kan prata med henne. Jag är nu kär i en annan, som hon också känner, och som hon hatar. Och nu hatar hon typ mig, hur skall jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du skriver inget om varför din kompis är sur, så frågan är om ni har pratat om detta eller inte. I vilket fall som helst så verkar din kompis ha väldigt starka åsikter kring vem du ska vara tillsammans med och inte, och om du inte kan få henne att förklara sig eller ändra ståndpunkt, så blir det till sist ditt val när det gäller hur mycket du ska bry dig om den här kompisen. För en vänskap bygger på ömsesidig respekt och förståelse för varandra och saknas det så saknas också en stabil grund för vänskapen.
Så, mitt råd är att du i första hand väljer ett lugnt tillfälle där du och den här kompisen är på tu man hand. Säg till henne att du behöver prata med henne om det som hänt och att du behöver få veta hur hon tänker och hur ni två ska kunna lösa saken på ett sätt som funkar för er båda. Om din kompis är intresserad av att behålla dig som vän, anstränger hon sig för att ni tillsammans ska komma fram till ett sätt att hantera det här, och i annat fall så vägrar hon prata. Vägrar hon prata och vägrar att förklara sin ståndpunkt så kan det vara svårt att vidareutveckla vänskapen och hur du väljer att göra då måste du själv ta ställning till för det handlar om ifall du själv kan och vill acceptera en vänskap på sådana premisser.
Men om hon pratar med dig så hamnar saken i ett annat läge. Kanske kan du få förståelse för hennes ståndpunkt (behöver inte innebära att du gör som hon tycker), och kanske kan hon få förståelse för din situation och inse det orimliga i att styra sina vänners val av partners. Men oavsett hur väl ni kommer att förstå varandras ställningstagande så kommer ni förhoppningsvis fram till hur ni ska hantera situationer när ni tycker olika och vilken typ av respekt för varandra som er vänskap ska bygga på. För i grunden handlar det om vad man tycker sig kunna kräva av en vän och hur man ser på vänskap och respekt för varandras privatliv även om man är vänner.

Kommer ni inte fram till något utan det visar sig att ni har helt olika sätt att se på det här med vänskap och respekt så är det återigen upp till dig att fundera över ifall du kan acceptera vänskapen på dessa grunder. Gör du det så vet du vad du har att rätta dig efter, gör du inte det så kommer du gå vidare och söka andra vänner som mer delar din egen uppfattning om vad vänskap är.

När det sedan gäller dom här killarna så måste du själv bestämma hur du vill göra, för i sista änden så handlar det om vad du är beredd och satsa och hur pass mycket du tycker att en relation med den du är kär i är värd, och hur mycket vänskapen är värd med tanke på läget. Men som sagt, en del klarnar nog om du sätter dig ner och pratar med henne på allvar och ni pratar tills ni är färdiga och inte bara i förbifarten.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar