Frågor och svar om kompis

29 Oct 2004, 09:15 165
Annat, 0 år
Question


Min bästa vän har länge blivit nedvärderad hemma av sina föräldrar, mest sin pappa. De säger att det allra viktigaste med hennes liv är att hon ska få bra betyg, inte leva ett lyckligt liv och ha det bra, de skäller ut henne om hon får ett VG och inte MVG... De behandlar henne helt sjukt, låter henne inte göra någonting och kallar henne tjock m.m, sårar henne på djupet. Hon säger att hon inte älskar sin pappa men jag ser ju hur dåligt hon mår! Nu har det här gått för långt och pappan har börjat slå henne. Jag känner henne på djupet, men det här har börjat påverka vår vänskap. Hon har det otroligt svårt, vad ska jag göra för att stötta henne? Det känns som att jag inte har någon makt att påverka, bara se på och låta henne falla sönder inuti.. Hoppas på svar
Tack..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är jättesvårt när man ser någon lida och man själv inte har så mycket makt att påverka situationen. Men det finns alltid några saker man kan göra, även om man måste inse att man som utomstående inte alltid kan förändra hur personer i en annan familj beter sig mot varandra.
Du som vän kan stötta din kompis genom att prata med henne och försöka påverka henne att söka hjälp. Du kan tex erbjuda dig att följa med henne till skolkuratorn, skolsköterskan eller till kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning. Hon kanske säger nej direkt då hon är rädd för vilka konsekvenser det kan få om hennes föräldrar får veta att hon berättat hur hon har det. Men du behöver inte nöja dig med ett nej, utan du kan fortsätta att ta upp det lite då och då. På det sättet kanske du kan få henne att söka hjälp för utifrån din beskrivning så behövs det professionell hjälp både för familjen som helhet men också för din kompis individuellt då den här typen av behandling sätter djupa sår i självkänslan vilket kan få allvarliga följder.

Det här med att försöka motivera din kompis att söka hjälp är ett första alternativ. Men om du försöker det några gånger och det är tvärkört så bör du fundera över andra alternativ. Din kompis blir uppenbarligen både psykiskt och fysiskt misshandlad vilket är väldigt allvarligt och om personen själv inte orkar eller vågar söka hjälp så kan man som utomstående ibland tvingas agera, speciellt när det handlar om en person som fortfarande står i beroendeställning till sina föräldrar som man gör när man är barn eller ungdom. I det fallet kan man själv behöva berätta för någon som kan hjälpa till, så dom personer som har en skyldighet att se till att alla barn och unga får växa upp under bra förhållande får en möjlighet att gå in och stötta upp och bidra till att situationen blir bättre.
Det är socialtjänsten som har det ansvaret men man behöver inte vända sig direkt dit om man tycker det är krångligt utan man kan vända sig till skolsköterskan, skolkuratorn eller någon på närmaste Ungdomsmottagning och berätta så tar dom i sin tur kontakt med socialtjänsten om det behövs. Om man själv tycker det känns svårt även att göra detta så kan man tex prata med sina föräldrar och be dom agera istället.
Det kan självklart kännas svårt att mot en persons vilja berätta om vad som pågår i hennes/hans familj, men man får tänka på att personen ifråga oftast är så nertryckt att det är nödvändigt att någon annan griper in. Ett råd i sammanhanget är att berätta för den det gäller att man tänker prata med någon för att skaffa hjälp. På det viset behöver man inte känna att man gått bakom ryggen utan man ger då personen själv ytterligare en chans att själv gå med och prata.

Ja, det här är ungefär det man kan göra och jag tycker det är jättebra att du reagerar för att psykiskt och fyiskt misshandla någon är allvarligt och dessutom ett brott och när sådant sker är det viktigt att omgivningen reagerar även om det aldrig är lätt att hamna i den situationen du befinner dig i.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar