Frågor och svar om hiv

29 Oct 2004, 09:40 660
Kille, 0 år
Question


hej,jag är en kille på 15 år för ca 4 veckor sen skulle jag ha sex med min flickvän och jag stoppade bara in penisen en gång och tog ut den sa att vi borde vänta istället...sen då har jag oroat mig för HIV och alla påstår att den tanken är dum.När jag var på ungdomsmottagningen o sa att jag ville göra Hiv test sa både han experten och sköterskan till mig att det inte ens behövdes göras ett Hiv prov för det finns ingen chans att jag kan ha fått det sa dem och att Hiv inte ens finns bland ungdomar i Sverige.Men jag har oroat mig ändå ... något råd?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det stämmer som dom sade på Ungdomsmottagningen att du inte behöver oroa dig för HIV.
Att ha sex dom första gångerna kan kännas både skrämmande och osäkert och ibland så gör vi människor så att vi i sådana lägen hänger upp oss på något som är mer tydligt farligt för oss som tex någon sjukdom. Kanske är det så att du kände en osäkerhet och rädsla inför sex, vilket alltså är helt naturligt i din ålder, men att oron efteråt mer kommit att handla om Hiv för att det är lättare att ta på.
Kanske känner du igen det här eller inte, men oavsett vilket så är du uppenbarligen orolig för något som har samband med sex varför mitt råd är att du tar det lite lugnt med sex tills du fått ordning på dom här känslorna. Att vara 15 år och ha sex är väldigt ungt och dom flesta i Sverige är istället mellan 16 och 17 år innan dom har sex, och vissa är ännu äldre. Det kanske inte tycks spela så stor roll med några år hit eller dit, men i tonåren händer det så mycket både fysiskt och psykiskt att varje månad egentligen spelar roll, och saker man känner sig väldigt orolig för när man är 15 kan man många gånger hantera på ett helt annat sätt när man är 17.

Så, försök att ta det lite lugnt och stressa inte dig själv. Är du orolig för Hiv eller för sex överhuvudtaget så ta det lugnt med det och ge dig själv en chans att hinna ikapp dig själv. Prata gärna med din flickvän om det här om det känns okay för många gånger visar det sig att ens partner också skulle vilja ta det lugnare, men att båda tror att den andre absolut vill och känner sig säker.
Skulle dom här tankarna plåga dig alltför mycket så var inte rädd för att gå till skolkuratorn eller kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning. Det kan räcka med några samtal för att du ska få mer ordning på tankarna och slippa gå runt och vara rädd i onödan.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar