Frågor och svar om få kontakt

29 Oct 2004, 14:43 213
Kille, 0 år
Question


Hej! Jag har varit kär i en tjej i ett halvår men inte vågat ta kontakt med henne.Hon har gett mig tecken som jag tolkar som att hon är inresserad av mig också. Men nu är hennes kompis kär i mig. Vad ska jag göra? Jag tycker om henne med. Snälla jag behöver hjälp!!!!

MVH/ Killen som behöver hjälp

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det första du behöver ta reda på är vem av dom du själv har känslor för. Man kan ju tycka om någon utan att för den skull vara kär, men med tiden så kan ju också känslorna förändras och man blir kär i någon annan än den man varit kär i tidigare.
Det är tyvärr ingen annan än du själv som kan svara på frågan om du är kär i någon av dom och i sådant fall vem. Så, sätt dig ner och fundera och var observant när du träffar personen. Blir du tex varm i kroppen när du ser någon av tjejerna, känner du lust att krama dom, kyssa dom osv? Känner du dig pirrig, extra nervös när du ser någon av dom? Tänker du mycket på någon av dom när du inte ser dom? Försöker du se till att du träffar på någon av dom och känner dig förväntansfull inför det?
Ja, det finns som du förstår en massa tecken på att man är kär i någon och jag har bara räknat upp några av dom. Men om du är observant på hur du själv reagerar inför dom här tjejerna så kommer du säkert på svaret själv.

När det sedan gäller vad du gör om du kommer fram till att du är kär i någon av dom så måste du även där bestämma dig. Det finns tyvärr inga genvägar utan man måste fatta mod och ta kontakt. Annars finns risken att alla chanser till kärlek går en förbi.
Det här med att ta kontakt är oftast en träningssak och har man inte gjort det så många gånger är det extra nervöst. Men ju mer man vågar ta steget desto fler erfarenheter får man vilket gör det lättare med tiden. Så tänk på det som ett träningspass och tänk att det är lika bra att du sätter igång och tränar du för det blir faktiskt inte lättare med tiden.
Det värsta som kan hända är att det visar sig att känslorna inte är besvarade och även om det känns hemskt att tänka på, så kan du försöka titta dig runtomkring och tänka att dom flesta du ser har varit med om det någon gång och faktiskt överlevt, varför det inte finns någon anledning att tro att inte du skulle klara en sådan sak, eller hur?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar