Frågor och svar om kompis

29 Oct 2004, 14:55 171
Tjej, 0 år
Question


Hej!!

Jag är en 14 årig tjej som aldrig ha kysst någon är jag onomal då.Mina kompisar mobba mig för det


tack samma för svar

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, du är inte onormal för att du inte kysst någon när du är 14. Det kan verka som om alla är väldigt erfarna i tidiga år, men skrapar man lite på ytan så är det faktiskt inte det. Det finns personer som är över 20 som inte kysst någon för att dom helt enkelt inte träffat någon som dom blivit kära i och där känslorna varit besvarade. Så det här med att kyssa någon handlar ju inte bara om att ha gjort det så tidigt så möjligt och med vem som helst, utan det är oftast bättre att vänta tills man hittar den personen man verkligen vill kyssa, än att bara stressa för att man ska ha gjort det för kompisarna säger det eller för att det verkar som om alla andra har gjort det.
Och när det gäller att hitta någon som man är kär i och som även är kär i en själv så kan man få vänta olika länge. Det går aldrig att säga när det händer varför det här med att jämföra vad man gjort och inte mellan kompisar bara är dumt.

Prova att prata med dina kompisar när du kanske har dom på tu man hand och inte i grupp. Berätta att du är ledsen för att dom retar dig för det här och att du vill att dom slutar eftersom dom gör dig illa. Om dom är några kompisar och ha så lyssnar dom och slutar direkt med dom här idiotierna. Men om dom inte gör det så är mitt råd att du går till skolsköterskan, skolkuratorn eller pratar med någon lärare du gillar så dom kan hjälpa dig.
För det finns inget onormalt med att inte ha kysst någon i din ålder och som jag sa kan man inte prata om normalt eller onormalt när det gäller kyssar och tex sex. För det kommer när det kommer och dom som har mod att vänta tills det känns rätt får det oftast bäst i längden om man jämför med dom som bara vill ha det gjort och därför struntar i vem dom kysser.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar