Frågor och svar om förhållande

30 Oct 2004, 11:23 115
Kille, 0 år
Question


Jag och min flickvän, eller ja ex, har varit tillsammans i 10 månader. Idag dumpade hon mig. När jag frågade varför så sa hon att hon fortfarande tyckte om mig jättemycket men att hon inte var kär i mig längre men vi verkar kunna bli bra kompisar i alla fall.

Men finns det någon chans att vi kanske blir tillsammans igen? För det finns verkligen ingen annan som är menad för mig eller som förstår mig lika bra. Och eftersom hon fortfarande tycker om mig jättemycket så är det väl inte helt kört?

Och om det inte är helt kört, hur ska jag sköta mig? Jag tror hennes kärlek dog för att vi inte gjorde så mycket.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det går inte att säga om det kommer bli ni två igen. Det finns alltid en chans att man hittar tillbaka till varandra och att känslorna blommar upp igen, men det kan samtidigt vara förödande och gå runt och hänga upp sina förhoppningar på det, om det sedan aldrig blir så.

Så, mitt råd till dig är att du försöker arbeta med att hitta andra saker och personer i livet som med tiden kan kännas meningsfulla. Det betyder inte att du behöver kasta dig in i en ny kärleksrelation för det är förmodligen inget alternativ för dig, men att ändå börja lägga tid och energi på kompisar och etablera nya vänskapskontakter kan vara ett sätt att bygga upp något eget och inte stå och falla med en relation till en viss person. Att släppa taget om henne och inte bygga upp ditt liv kring förhoppningen på att det blir ni två igen, kommer sannolikt vara väldigt jobbigt för dig och innebära ett sorgearbete. När man känner att allt stämmer så är det oerhört svårt att inse att det är slut, samtidigt som det kan kännas osannlikt att man någonsin kommer att känna något liknande igen. Sanningen är att i dom allra flesta fall så blir man kär längre fram i livet, och hittar även personer som många gånger får ens gamla relationer att förblekna. Men för att man ska kunna ge sig själv den möjligheten gäller det att man jobbar på att hantera kärlekssorg och den smärta det kan innebära att avsluta något man trodde på. Ibland kan man ta hjälp av en kurator om det känns riktigt svårt, men många gånger funkar det också med hjälp och stöd av vänner.

Det här jag sagt låter kanske helt sanslöst i dina öron för du är kanske helt övertygad om att det inte finns någon annan för dig, och ingen vet om du har rätt eller inte, inte heller jag. Det enda jag kan säga är att min erfarenhet är att ingen relation mår bra av att man är väldigt uppbunden kring den andre, varför en förutsättning för att det ska kunna bli ni två igen kanske är att du bygger upp ditt liv kring andra saker än henne så du inte står och faller med henne, för det är oftast ingen behaglig känsla för den andre parten i förhållandet. Men först och främst bör du göra det här för dig själv för att du faktiskt har något att vinna på det som person och inte som en strategi för att få tillbaka henne. Sedan får du se hur det hela utvecklar sig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar