Frågor och svar om göra slut

30 Oct 2004, 11:37 85
Kille, 0 år
Question


Jag är en kille på 19 år som har stora problem med en tjej.. vi har träffats ett par ggr och jag blev tidigt väldigt kär i henne.. jag fick reda på utav henne att hon gillar mig också och att hon är kär i mig. men idag så ringde hon mig och sa att vi två inte va bra för varandra och att jag är värd en bättre tjej.. hon tycker att jag är för snäll men samtidigt töntig och konstig.. hon är arg på sig själv för att hon har blivit kär i mig och det gick ut över mig. hon vill men endå inte gå skilda vägar, hon är allt för mig och jag vill inte förlora henne. efter samtalet idag så sa hon att hon kommer sakna mig och att hon gillar mig sen la vi på.. Vad ska jag göra? Hur tänker hon? har aldrig varit så här kär tidigare.. Allt som har hänt nu har förstört mig både privat och med vänner.. Hjälp mig!! Snälla nån!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det låter väldigt förvirrande det du beskriver så det första du sannolikt behöver göra är att prata med den här tjejen för att få lite bättre förståelse för hur hon tänker och vad det är egentligen som gör att hon väljer att avsluta er relation.
Det kanske inte påverkar hennes beslut att avsluta relationen, men det kan åtminstone ge dig lite mer förståelse vilket kan underlätta en hel del för att du ska kunna bearbeta din sorg och gå vidare.

Så, mitt råd är att du ringer henne och försöker få träffa henne på en plats i lugn och ro så ni kan avsluta det här på ett bättre sätt om hon efter ert samtal fortfarande står fast vid det. Säg till henne att du vill träffa henne för att du ska ha en möjlighet att förstå bättre och att det inte känns bra att avsluta på det här sättet. Förhoppningsvis går hon med på att träffa dig, för annars är det inte så mycket du kan göra.

Om du väl får träffa henne så berätta för henne som det är, att du inte förstår hur hon tänker och att du vill försöka förstå det Om hon upprepar dom saker som du skrivit så kan du försöka berätta för henne att du själv inte har någon önskan om en bättre tjej utan att det är henne du vill ha, och att du personligen tycker att ni är bra för varandra. På det sättet kanske du får höra hur hon tänker, för som det verkar vara nu, så fattar hon beslut i ditt ställe. För om någon skall fatta beslut om vilken tjej du är värd så är det ju du och inte din eventuella partner.

Det är som sagt inte säkert att ett sådant här samtal kommer att göra dig så väldigt mycket klokare, men förhoppningsvis kan ni prata och du kan få lite mer förståelse för hur hon tänker. Sedan är det som jag sade inget som säger att hon ändrar sig, men det kan många gånger vara lättare att bearbeta en kärlekssorg om man förstår anledningen till att det gick fel än om man inte fattar någonting. Men sorgen blir inte mindre för det, varför du sannolikt kommer ha en jobbig tid framför dig. Tveka därför inte att gå till närmaste Ungdomsmottagning och träffa kuratorn där om du känner för det. För det är viktigt att man får stöd och att man får prata om det som plågar en tills man hittat ett sätt att hantera det på, och det är precis därför det finns kuratorer så man inte ska stå ensam i det arbetet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar