Frågor och svar om kompisrelationer

30 Oct 2004, 16:45 169
Tjej, 0 år
Question


Min kompis har haft en jättewjobbig tid pga olycklig kärlek. Varenda gång som vi har träffats det senaste halvåret så har hon bara ältat och ältat om detta. hon har inte frågat en gång hur jag har det, mår, känner det osv utan bara suttit fast i detta tjat. det här har lett till att jag inte har nån lust att umgås med henne, orkar inte ringa henne, har ingen lust att ses, går omvägar om jag ser henne etc Det känns som om hon missbrukat min vänskap och använt mig som en spypåse, har pratat med henne om det här flera gånger men hon hör som inte på, jag undrar om jag gör fel om jag går? Är jag en dålig kompis? Borde jag ha ställt upp bättre? tacksam för svar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du har självklart ditt fria val när det gäller vem du umgås med och när, och det är bara du själv som kan värdera om du är en dålig kompis. Det finns nämligen inget rätt eller fel i det här, utan istället handlar det om att olika människor har olika uppfattningar. Det betyder att en del tycker att man ska stå ut med väldigt mycket mer än vad andra tycker, varför en del kan tycka du är en dålig kompis emedan andra inte tycker det utan tvärtom tycker att det är hon som är en dålig kompis.
Så i sista änden är det du själv som måste göra upp med dig själv vart du står för det är du som ska leva med dina beslut varför du själv måste sätta dina egna gränser i sådana här situationer.

Det du kan göra om du är tveksam är att försöka prata med henne en gång till. Se till att du då förbereder henne på att du har något viktigt att ta upp genom att säga att du vill att ni träffas då du har något viktigt du vill diskutera med henne. När ni väl träffas så be henne lyssna tills du pratat färdigt och berätta sedan för henne hur du upplevt den här tiden och att du nu känner att det gått så långt att du vill avsluta vänskapen om det inte blir en förändring. Därefter kan du fråga henne om hur hon ser på det och hur hon tänker sig att er vänskap ska fundera, vilket du självklart bör lyssna på.
Kanske kommer ni fram till en lösning där det är lite mer givande och tagande från båda håll,eller så kommer ni fram till att det här inte funkar längre. Kanske tycker hon att det funkar bra som det är, men du känner att du inte vill mer, varför det gäller att du i förväg tänkt över alternativen och kommit underfund med vart du själv står, eller att du ber henne ge dig lite tid efter ert samtal så du får fundera hur du vill göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar