Frågor och svar om kompis

20 Nov 2004, 10:44 163
Annat, 0 år
Question


Hur vet man om någon vill vara vän med en? Jag känner mig så osäker på om folk jag lär känna vill vara vän med mig eller inte.. har blivit "bränd" några gånger av såna som kommit in i mitt liv som en frisk fläckt och velat umgås jättemycket och sedan när jag väl fäst mig vid dem så har de försvunnit, varför händer sånt? håller jag inte måttet? har tappat gnistan för att orka försöka igen då jag mist en som jag trodde var min vän.. vad gör jag för fel? snälla, ge mig nåt råd. det känns så hopplöst!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Svaret på din fråga är att en vänskapsrelation i princip är lika osäker som en kärleksrelation, dvs man vet aldrig om den håller livet ut. Och precis som i en kärleksrelation så behöver en vänskapsrelation vårdas, dvs man behöver lägga tid och energi på att bygga upp relationen, dela med sig av sig själv och vara beredd att dela den andres tankar och funderingar, och även vara beredd att lösa konflikter som oundvikligen uppstår emellanåt och hitta sätt att komma vidare.

Så, en vänskapsrelation är alltså något som behöver tid och arbete för att relationen skall etableras, fördjupas och förändras i takt med att man själv förändras. Det är självklart mycket som påverkar om det funkar eller inte. Båda måste vara måna om relationen för att det ska funka, speciellt med tanke på att man ändå inte delar samma vardag, vilket gör att en kanske flyttar pga studier, jobb, partner osv, eller på andra sätt är med om förändringar i vardagen, vilket kan ställa krav på båda om vänskapen ska kunna hänga med i svängarna.
Det kan också vara så att man med tiden upplever att vänskapsrelationen inte ger så mycket längre, dvs man ser att man inte passar ihop, precis som man kan göra i en kärleksrelation när det gått en tid. Då kanske man väljer att gå vidare istället för att försöka hålla liv i vänskapen med konstgjord andning.

Jag vet inte om det är något sådant här du råkat ut för, men min erfarenhet är åtminstone att man sällan tjänar på att börja tänka i banor av att bli bränd, eller börja anklaga sig själv. Istället kan det vara idé att se på en vänskapsrelation som en annan typ av kärleksrelation och inse att även vänskap är föränderligt och att det inte handlar om att det måste vara fel på någon för att relationen inte håller, utan det kan vara så enkelt som att man inte passar ihop.

Så svaret på din första fråga är att "det vet man inte". Det går aldrig att säga i förväg om man kommer bli vänner för livet eller om man aldrig kommer att vilja umgås. Är man öppen så kommer man oundvikligen att stöta på människor som man kommer etablera vänskapsrelationer med och andra som man helt enkelt inte vill ha någon djupare relation med. Och hur länge vänskapsrelationerna håller går alltså inte heller att säga. En del håller, och andra gör det inte helt enkelt. Men om man inte vill beröva sig alla möjligheter att ha nära vänskapsrelationer så gör man alltså bäst i att inte börja leta syndabockar utan istället inse att både en själv, andra och livet är föränderligt. Och tyvärr finns det inga sätt att undvika att bli sårad i relationer och upptäcka att det inte funkar. Det gäller samma i kärlek som i vänskap. Utan det gäller att ta hand om sina sår, se vilka saker man kan lära sig av en relation som inte funkar, och sedan försöka igen. Stöter man på alltför mycket svårigheter och motstånd så kan man tex söka kontakt med kurator eller psykolog för att få hjälp att komma på rätt spår, men annars handlar det om att bestämma sig för att våga satsa och inse att det alltid finns en risk, men också att det finns mycket att vinna varför det kan vara värt det hela.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar