Frågor och svar om våldtäkt

27 Nov 2004, 10:27 685
Annat, 0 år
Question


När jag var 13 år så var det tre killar i 25-årsåldern som hade samlag med mig mot min vilja, jag grät och ville inte. Det höll på under flera timmar både vaginalt och analt och dom fick mig att göra en massa otäcka saker. Dom tog min oskuld. När jag berättade för min mamma blev polisen inkopplade och det blev en stor utredning men eftersom jag var "kär" i en av killarna så vägrade jag medverka, förstod aldrig då hur fel det dom gjort var och och killarna var på mig och hotade mig om vartannat så jag medverkade aldrig och det blev nedlagt. Idag, 8år senare mår jag jättedåligt över det som hänt. Har aldrig njutit av sex och kan inte lita på en kille. Känner mig så förstörd! Vad tycker du att jag ska göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Svåra känslor som följd av ett övergrepp kan komma upp till ytan ganska lång tid efter själva övergreppet. Speciellt om det sker när man är inte är så gammal. För precis som du säger så kan det vara svårt att förstå hur fel det är när man är väldigt ung, och speciellt om man har känslor för den som begår gärningen, eller om det finns hot med i bilden som du tex beskriver.
Att inte se hur fel det är och också ett sätt att psykiskt skydda sig själv, för när man väl inser vad som hänt och hur fel det är, så kommer ofta dom jobbiga känslorna och sköljer över en med stor kraft. Så, många som råkat ut för övergrepp som du beskriver går runt med känslor kring det som inte kommer upp till ytan förrän dom själva blir så pass gamla att dom börjar inse vad som har hänt. Och då blir det oftast en jättejobbig period.


Mitt råd till dig är att du omedelbart söker psykologisk hjälp. Ring till vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen och få en tid hos dom. Det kan finnas andra möjligheter att få psykologhjälp beroende på vart du bor, för ibland finns det mottagningar som är specialiserade på sexuella övergrepp, men du kan börja med att ringa vuxenpsyk så kan du prata med dom om vart du bäst kan få hjälp. Det är viktigt att du inte går runt själv och bär på dom här känslorna utan får möjlighet att bearbeta det som hänt dig och hitta ett sätt att hantera det så det inte förstör dina möjligheter att bygga upp en nära relation till en framtida partner. Men först och främst är det viktigt att du själv får en möjlighet att komma i balans och då behövs det oftast professionell hjälp.
Gå gärna in på www.hopp.org och läs mer om sexuella övergrepp. Där finns även några specialmottagningar listade. Kanske bor du i närheten av någon.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar