Frågor och svar om längd

28 Nov 2004, 11:07 594
Tjej, 0 år
Question


HEJ JAG E 13 ÅR GAMMAL.JAG TYCKER JAG E KORT.JAG E 13 ÅR E UNGEFÄR 150CM LÅNG.E DET NORMALT KOMMER JAG VÄXA?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Den så kallade tillväxtspurten där man växer på längden sker under puberteten. Puberteten brukar flickorna komma in i mellan 9-13 års ålder, och pojkarna brukar komma i puberteten när dom är runt 10-14 år. Dom flesta burkar ha växt färdigt när dom är runt 18 år, men det finns dom som fortsätter växa några år till. Det kan tex bero på att dom kom in i puberteten sent, varför hela processen är lite fördröjd.
Så, oavsett om du är kille eller tjej så kommer du växa under många år till. Hur mycket du växer är förutbestämt i dina gener, varför det inte går att säga hur lång du kommer att bli. Man kan genom att mäta skelettet och ta blodprov få en uppfattning om detta, men det brukar man endast göra när det är något som är onormalt. Att vara 150 cm lång när man är 13 år är inget onormalt vare sig man är kille eller tjej, och som sagt du kommer växa många år till.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar