Frågor och svar om sexuellt utnyttjande

29 Nov 2004, 12:18 237
Annat, 0 år
Question


Hej! Angående "byxmyndighetsåldern". Innefattar den all form av sexuell aktivitet? Får man lov att pussas, kyssas, smeka varandra osv. Vad räknas som "sex" enligt lagen?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Lagen är i första hand till för att skydda barn och unga tonåringar från att bli sexuellt utnyttjade av personer som är äldre. Lagen hindrar alltså inte två som är under femton, men som är ungefär lika gamla från att pussas, smekas, ha samlag osv. Däremot så är den till för att hindra personer som är avgjort äldre än den underårige (den under 15) från att ha någon form av sexuell aktivitet med den yngre personen. Att en äldre person kysser och smeker en underårig är alltså inte tillåtet, dvs all form av aktivitet med en sexuell innebörd är i princip straffbar. Men som jag sade så är det inget som hindrar att två som är i princip jämnåriga och står på ungefär samma nivå mognadsmässigt kelas, hånglar eller har sex med varandra. För om båda står på samma nivå åldersmässigt och mognadsmässigt och båda är med på det, är det ju inte frågan om att någon uttnyttjar den andre pga dennes låga ålder.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar