Frågor och svar om kärleksrelationer

12 Dec 2004, 13:35 107
Kille, 0 år
Question


Hej!
Jag undrade bara om ni tycker att 2 år och 3 månaders åldersskilnad mellan kille och tjej är för stort eller om det är lagom?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inget enkelt svar på den frågan utan det beror på i vilken ålder man befinner sig, och ur ansvarsfulla båda personerna i förhållandet är.
Om en 13-åring tex är ihop med en som är en bit över 15 kan det vara ganska stor skillnad. Det beror på att det händer mycket utvecklingsmässigt på två år i den åldern, varför det kan vara stor skillnad på mognaden hos en 15-åring gentemot en 13-åring. Det kan göra att den yngre personen hela tiden känner en press att verka mer mogen än vad han/hon är, och det är inte bra. Om den äldre dessutom inte är så pass mogen att han/hon förstår det här, så kan den äldre personen dra med den yngre på saker som inte alltid är så bra, så därför spelar det också roll hur ansvarsfull man är.
Men om tex en 17-åring blir tillsammans med en som är lite över 19 är det oftast inte samma sak. Båda har då vanligtvis kommit så långt i sin utveckling att skillnaderna inte är lika stora. Och ju äldre man blir desto mindre spelar dom här åren roll.

Så, det går alltså inte att säga vad som är lagom när det gäller åldersskillnad, utan det beror som sagt på hur gammal man är och hur mogna och ansvarfulla båda är.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar