Frågor och svar om misshandel

12 Dec 2004, 13:49 339
Annat, 0 år
Question


Snälla Hjälp mig nu!. Allt går så snett!
Jag är en tjej på 16 år, och mitt liv är så jävla snett.
En kille som börjat komma hem till mig, sedan ett halv år tillbaka..
Han är också 16 år.
Enligt han är vi ihop, även om jag inte gett signaler på det, desutom hatar jag han..Men nu slår han mig, för 3 veckor sen skar och klippte upp min arm med en sax, blev så allvarligt av dte så jag fick sy på sjukhuset. 2 ggr har han knäckt mina revben å en gång ett nyckelben..HAr ofta blåmärken, sover aldrg om nätterna..Men nu börjar jag bli van, men vill så gärna ta mej ur det.
Ska kanske tillägga att för 1 månad sne så blev jag gravid med han, har tagit bort barnet,, vilket han fick veta, så han brände magen och en massa sånt.
Han säger att om nån får veta att han gör sånt mot mig så ska han tysta dne personen och bla bla..HAr berättat för mina närmsate kompisar, och de våagr inte säga.Ska åxå tillägga att för 4 måander sen, var jag på ett disco, då kom han instormades och slog "sönder" min killkompis. Snälla, måste klara ut detta själv, sägerj ag nåt till polisen eller nån annan komemrj ag få hela hans gäng efetr mig, och de är inte få!
HJÄLP MIG NU!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag önskar att det fanns en väg för dig att klara ut det här själv på, men min erfarenhet säger mig att du behöver både hjälp och skydd. Att ta sig ut något sådant här själv är väldigt svårt och farligt.
Din kille har visat prov på väldigt grovt våld som gör att du lever i stor fara. Den här typen av våldsamma personer slutar inte av sig själva, utan det krävs ofta ingripande från samhället för att få slut på hoten och våldet. Genom att hota dig bibehåller han också makten över dig och gör att du inte vågar lämna honom. Så även om jag förstår din önskan om att lösa detta själv är det min erfarenhet att det behövs hjälp för att man ska kunna ta sig ur ett sådant här förhållande.

Polisen har i många fall rutiner för att skydda personer som råkat så illa ut som du, men det är inte alltid dom rutinerna fungerar, varför mitt råd till dig är att du i första hand söker hjälp och skydd på en kvinnojour. Dom kan hjälpa dig med skyddat boende, och även hjälpa dig med att kontakt polisen. Du kan ringa till deras jourtelefon och prata med dom om du först vill prata med dom och höra hur dom kan hjälpa dig. Gå in på www.kvinnojour.com
Klicka sedan på länken "Hjälp finns" överst på sidan. Därefter kan du komma till den kvinnojouren närmast dig genom att använda kartan.
Ett annat alterantiv är att du går direkt till socialtjänsten som samarbetar nära med polisen och kvinnojouren. Socialtjänsten finns inom din kommun och dit kan du ringa och prata med en socialsekreterare så dom kan hjälpa dig att komma undan den här killen. Du kan också gå till närmaste Ungdomsmottagning och få hjälp av kuratorn där för han/hon samarbetar både med socialtjänsten och kvinnorjouren och polisen.

Så, ta kontakt med någon som kan hjälpa dig att både anmäla honom och få slut på hans våld mot dig, och som samtidigt ger dig ett skydd som gör att du kan känna dig trygg. För så här kan du inte ha det utan att riskera ditt eget liv, och chansen att du själv ska kunna göra något för att få stopp på det är enligt min erfarenhet liten.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar