Frågor och svar om pengar

12 Dec 2004, 13:57 145
Tjej, 0 år
Question


Hej, jag har en liten fråga. Jag är 11 år och har 110 kr i mån. Ganska många av mina andra kompisar har också det. Men vissa har 200-250 ungefär!
Egentligen är inte mitt problem att pengarna inte räcker till, för oftast gör de det. Det är bara det att när folk börjar prata om det i skolan så blir det ibland lite jobbigt om de frågar mig vad jag har i månadspeng.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här med hur mycket egna pengar man får kan skifta en hel del, och är oftast ett känsligt ämne mellan kompisar. Får man mindre än dom andra kan det kännas jobbigt som du beskriver det, även om pengarna räcker till.
Men en sak man kan tänka på om man nu upplever att man får mindre än vissa andra, är att det kan skilja ganska mycket på vad man själv ska betala. Vissa får mer pengar, men det betyder många gånger att dom också får betala fler saker själva, dvs pengarna ska räcka till mer än vad dom ska göra för någon som får mindre. Så, när man jämför, om man nu överhuvudtaget ska göra det, så bör man också jämföra vad man ska köpa för pengarna. Om man bara ska ha pengar till nöjen andra småsaker behöver man ju inte lika mycket som om man tex ska betala andra saker som man mer behöver också.

Sedan är det ju som jag sade inte säkert att man ska jämföra det här med hur mycket man får. Du behöver ju inte svara även om någon frågar dig, utan du kan ju säga "tillräckligt", eller svara att det är en sak mellan dig och dina föräldrar. För uppenbarligen tycker ju du att pengarna du får räcker till, varför problemet mer är inför nyfikna kompisar. Men som jag sade, så behöver man ju inte svara på allt om man inte vill, för andra har ju inte med ens pengar att göra. Vill man ändå svara så kan man göra det utan att skämmas för det är ju något positivt att få pengarna att räcka till även om man inte får mest. Det är en egenskap man har nytta av längre fram i livet när man måste tjäna ihop sina pengar själv, så du har ingen anledning att skämmas utan tvärtom.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar