Frågor och svar om olika former av sex

18 Dec 2004, 13:36 270
Tjej, 0 år
Question


Du skrev förut att du aldrig hade sett en seriös undersökning där det står att 90 procent av alla gillar oralsex men det stod det på rfsu:s hemsida: http://www.rfsu.se/templates/template_178.asp_Q_number_E_573_A_category_E_119
Hur ska man övertala en kille som inte förstår varför man inte gillar oralsex? Jag har försökt på jätte många sätt men det är svårt...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag har sett undersökningen du refererar till och om du läser texten noga så står det inte att 90 % gillar oralsex. Det står att 90 % av undersökningsgruppen haft oralsex, och att DOM FLESTA av dom 90% tyckte det var positivt. RFSU skriver inget om hur många "dom flesta" är. Men vi kan göra några räkneexempel så förstår du nog vad jag menar.
Vi har alltså 1000 personer som fått frågan. 90% av dom, alltså 900 har haft oralsex. Dom flesta av dessa tyckte det var positivt. "Dom flesta" måste betyda mer än hälften, annar skulle dom inte vara i majoritet, eller hur? Alltså vet vi att det måste vara mer än 50% av dom som haft oralsex som tyckt det varit positivt. Är det sannolikt att 80-90% av dom som svarat att dom haft oralsex, tyckte det var positivt. Det tror inte jag, för om det varit så många som tyckt det varit positivt hade man nog skrivit "Nästan alla", istället för "Dom flesta" som man skrev nu. Nej, sannolikt så var det nog mer 60-70% av dom som haft oralsex som tyckte det var positivt. Om du då räknar på 70%, hur många tyckte då att det var positivt. 70% av 900 är lika med 630 stycken. Det betyder att av dom 1000 som fick frågan tyckte tyckte 630 att oralsex var något positivt. Övriga 370 hade antingen inte haft oralsex, och det vet vi inte om det beror på att dom inte vill för dom inte tror dom skulle gilla det, emedan 270 hade haft oralsex, men inte tyckt det varit positivt. Det är alltså enligt denna beräkning ganska många av dom 1000 i undersökningen som inte tycker oralsex är något positivt eller som inte har provat vilket alltså kan bero på att man precis som du inte vill ha det.
Om vi istället räknar på att "Dom flesta" i undersökningen betyder 60% så blir det istället följande resultat. 60% av 900 (som alltså hade haft oralsex) är 540 stycken. Det betyder alltså att 540 personer av dom 1000 som deltagit i undersökningen haft oralsex och även tyckt att detta varit positivt. Resten (460 st) har antingen inte haft oralsex, (100 st) vilket som jag sade tidigare kan bero på att dom inte vill, eller så har dom haft oralsex men inte gillat det (i det här räkneexemplet handlar det om 360 st).

Jag hoppas att du kunnat hänga med i den här beräkningen, för det är viktigt att man förstår det här med olika beräkningar när man läser undersökningsresultat, för annars är det lätt att dra fel slutsatser. Om du hängt med så kanske du inser att resultaten visar på något helt annat än att 90% har haft oralsex och gillat det, eller hur. Det är tvärtom ganska många av dom 1000 i undersökningen som inte haft oralsex (100 st), och det kan ju handla om att man inte vill för att man på olika sätt tycker att det känns främmande, samtidigt som det är många som haft oralsex men som inte har något positivt att säga om det. I första exemplet var det 270 st, och i andra exemplet var det 360 stycken. Det är ganska många i mina öron som haft oralsex men inte gillat det, och anledningarna till det kan man bara spekulera i, men kanske beror det på att man har oralsex innan man känner sig redo för det för att man tex känner en press från partner eller omgivning att man ska ha det för att vara en "riktig" sexpartner. Det är bara en spekulation från min sida men det kan ligga något i det.

Det finns en del annat att säga om den här undersökningen som gör att man aldrig säkert kan veta om ens dom här sifforna stämmer. Man kan tex fråga sig vilka människor som har lättast för att söka sig till en RFSU-mottagning. Enligt min erfarenhet är det generellt tjejer som har mindre hämningar när det gäller sex och sin kropp än genomsnittet. Att våga gå till en mottagning och diskutera preventivmedel eller sex i allmänhet klarar långt ifrån alla. Så, det finns en möjlighet att det finns en överrepresentation av personer som har ett relativt gott förhållande till sin sexualitet, vilket självklart också ger utslag i undersökningen. Det är tex troligt att personer med ett mer öppet förhållande till sin kropp och sin sexualitet provar på tex oralsex, och även att dom generellt har större möjligheter att få positiva känslor kring olika typer av sex än vad en person som känner sig otrygg i sin sexualitet får.
Min mening är inte att på något sätt undergräva den undersökning man gjort, för det är bra att få vissa mått på olika saker, men det är samtidigt viktigt för dig och andra att förstå att i nästan alla undersökningar finns så kallade felkällor, vilket gör att man aldrig helt kan lita på ett resultat utan måste väga in olika saker som undersökningen missar. Så, förutsom att du hade tolkat deras slutsatser på ett felaktigt sätt så är det viktigt att du även får en förståelse för det här sistnämnda.

Nu ska jag helt sluta prata om undersökningen och vad man måste tänka på när man tolkar resultat av sådana. Ditt problem är ju egentligen inte vad undersökningen säger, utan du verkar istället ha problem när det gäller oralsex och din killes icke-förståelse för dina känslor kring det. För även om du nu tolkade undersökningen fel och det visar sig vara betydligt fler som inte gillar oralsex än vad du trodde så visar du på ett problem i ditt förhållande. Det borde egentligen vara betydelselöst om det var 1 eller 999 st av 1000 personer som inte gillade oralsex. Poängen är att du inte gör det, och att du är i din fulla rätt att säga nej till oralsex oavsett hur många som tycker som du. Din egen kropp och hur du har sex är något som du själv bestämmer och att din kille inte förstår det här är egentligen hans problem och inte ditt. Du verkar klar över att du inte gillar oralsex, och även om det inte behöver betyda att du kommer tycka så för resten av ditt liv, så är det så du känner just nu. Det finns ju ingen rim och reson i att försöka tvinga sin partner till något han/hon inte vill göra, varför din kille egentligen bara har två alternativ. Antingen accepterar han det och ni försöker tillsammans hitta andra sätt att tillfredsställa varandra på, eller så vägrar han och skuldbelägger dig, eller på andra sätt pressar dig att förklara dina känslor eller kräver en ändring. Väljer han det sista kommer er relation bli påverkad på ett negativt sätt, och kan lätt enligt min erfarenhet leda till att ni går isär. Så, det här är alltså en fråga för honom att hantera i första hand, och inte ditt problem i det avseendet att du ska försöka övertala honom att förstå. Du kan förklara hur du känner och om du vill kan ni fundera på orsaker till dina känslor, men ibland hittar man ingen orsak utan man känner helt enkelt som man känner, varför du inte kan göra så mycket mer i dagsläget. Om han sedan förstår eller inte är hans problem. Och om det hjälper dig att du vet att du inte är ensam att tycka så här så kanske mitt lilla räkneexempel ovan var till någon nytta, men detta är inget du bör slå honom i huvudet med, för i sanningens namn borde det väl räcka att du berättar att du inte tycker om oralsex, och inte vill ha det? Eller vad säger du själv?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar