Frågor och svar om menstruation

29 Dec 2004, 11:02 174
Tjej, 0 år
Question


Hej jag är en tjej på 16år och mina frågor är:
1. Jag har haft oregelbundenmens i ca två år (om inte mer)och det kan vara upp till tre mån uppehåll, vad kan det bero på att jag inte har fått den regelbundna ännu????
2. Kan man bli med barn om mensen är oregelbunden???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är vanligt att mensen inte är regelbunden den första tiden. Det beror oftast på att ägglossningen är oregelbunden, vilket gör att även blödningen blir oregelbunden. Vissa kvinnor har en oregelbundenhet hela livet, vilket alltså inte behöver betyda att det är något fel. Mitt råd är att du vänder dig till närmaste Ungdomsmottagning för en undersökning så kan du få veta vad det beror på i ditt fall.

När det sedan gäller din andra fråga så är svaret ja. Att mensen är oregelbunden har i princip ingen betydelse för dina chanser att bli med barn. Den största skillnaden handlar om att det inte är lika lätt att förutsäga när chansen att bli gravid är som störst, vilket den är runt ägglossning. Men det har alltså mer betydelse för dom som väldigt gärna vill blir gravida och försöker ha samlag när det är som störst chans.
Det är alltså lika viktigt för dig att använda skydd vid samlag om du inte vill bli gravid, som det är för någon med regelbunden mens.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar