Frågor och svar om kärleksrelationer

29 Dec 2004, 11:14 502
Kille, 0 år
Question


Hej!
Jag är en kille på 19 år. Har ett nära förhållande med en 14-åring. Och mina känslor blir större och större. Min fråga är: Är det straffbart för mig att bli tillsammans med en 14-åring?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, det är inte straffbart för dig att vara tillsammans med en person som är 14, däremot kan det vara straffbart om du har sex med personen innan han/hon fyllt 15 år.
Så, det innebär ett stort ansvar när man blir tillsamamns med en person som är väldigt mycket yngre. En sådan när åldersskillnad spelar ingen roll om båda är vuxna men eftersom det i det här fallet handlar om att du i princip är vuxen emedan en 14-åring precis är i början av tonåren så är det helt andra förutsättningar. Det är oftast stor skillnad på mognaden och på hur en 19-åring lever i jämförelse med en 14-åring. En 19-åring har ett helt annat mått av självständighet från både föräldrar och andra än vad en 14-åring har, och har ofta ett helt annat sätt att umgås med partners, och vänner än vad en 14-åring har. Detta gör att den yngre personen i ett sådant förhållande som ert lätt pressas till att verka och bete sig på ett sätt som inte stämmer med deras faktiska ålder. Ingen yngre person vill verka barnslig inför en äldre person dom har känslor för, varför det inte spelar någon roll hur mycket 14-åringen säger att han/hon vill olika saker. Det finns alltid ett inslag av det här med att inte vilja framstå som barnslig, varför det alltså finns uppenbara risker för en yngre person att bli tillsammans med en äldre som i ert fall. Det är detta som gör att den äldre personen måste ta ansvar för situationen och i möjligaste mån inte utsätta den yngre för press, eller frestelsen att försöka vara äldre än han/hon är. Och förutom att det betyder att man aldrig har ett förhållande på jämlika villkor, så betyder det också att man som äldre måste vara väldigt uppmärksam och medveten om det här. Är man det så kan det funka, men i annat fall bör man avvakta.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar