Frågor och svar om depression

29 Dec 2004, 11:21 156
Tjej, 0 år
Question


Min farmors bror har manodepprisivitet den senaste tiden har jag också oroat mig att jag har det jag är inte alls säker och jag kanske inbillar mig men det känns som att jag har något psykiskt fel.
Hur ska jag veta om det är det jag har? Jag har läst en del om det men det är svårt att bedömma av en text. Ska jag berätta om att min farmors bror har det till min psykolog?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Eftersom du verkar oroa dig för det här en hel del är mitt råd att du tar upp det med din psykolog och berättar att om din oro och att den mycket beror på att din farmors bror hade den här sjukdomen.
Det finns enligt vetenskapen en ärftlighet när det gäller manodepressivitet, men det betyder inte att alla som är manodepressiva har ärvt sjukdomen. Och det betyder inte heller att alla som har sjukdomen i sin släkt får den, sanningen ligger långt därifrån och det är endast en väldigt liten andel av dom som har sjukdomen i släkten som utvecklar den. Men även om sannolikheten är liten så kan man ändå känna oro, och eftersom du verkar göra det så bör du ta upp det och få hjälp med att hantera den här oron. Så, eftersom du nu verkar ha en psykologkontakt råder jag dig att berätta för din psykolog om din oro och vad den beror på så ni kan arbeta med det här tillsammans och du kan komma tillrätta med din oro.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar