Frågor och svar om kärleksrelationer

30 Dec 2004, 11:52 143
Annat, 0 år
Question


Hejsan jag är en kille som är "beroende" av min flickvän pga älskar henne SÅ Mycket..Är detta farligt??
TACK på förhand!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det beror på vad man menar med farligt. Att älska någon innebär alltid en risk för att bli sårad, men detta behöver i sig inte vara farligt om man klarar att hantera det. Det finns dock dom som släpper allt när dom blir tillsammans med någon dom älskar, vilket gör att dom tappar kontakt med vänner, familj, förlorar sina fritidsintressen osv. Gör man på det sättet, dvs bygger upp hela sitt liv kring en annan person, så blir förstås smällen mycket hårdare om det tar slut, och då kan det vara svårt att resa sig eftersom man inte förlorat dom vänner, osv som skulle kunnat hjälpa och stötta en. I det läget kan det bli farligt för en själv på olika sätt, men hur farligt det blir handlar också om vilka övriga erfarenheter man har och vilka personliga drag man utvecklat. Var man redan innan förhållandet en väldigt sårbar person som kanske hade många dåliga erfarenheter av livet med sig i bagaget kan en sådan här sak göra att man får svårt att resa sig igen, och tvärtom.

Mitt råd till dig är att du försöker se till att inte helt tappa saker och personer som tidigare varit viktiga för dig, utan se till att du fortsätter att göra dom saker du brukar gilla att göra, träffar dom människor som är dina vänner, familj osv. På det sättet knyter du inte hela din självkänsla och liv till att du är tillsammans med just den här tjejen, utan du fortsätter att ha en egen grund att stå på. Detta förhindrar inte endast att du står där helt själv en dag och tycker dig ha förlorat allt, om nu det skulle bli så att det inte funkar mellan er, utan det kommer faktiskt också hjälpa dig/er i ert förhållande. För även om man är störtkär i början av ett förhållande och inte vill något annat än vara tillsammans, och struntar i allt annat, så kommer en tid då man känner att man även behöver annat i livet annars känner man sig instängd i sitt liv, och utestängd från resten av världen. Hamnar man där så brukar förhållanden få svårt att överleva, varför det alltså oftast är bra i ett förhållande att stimulera varandra till att umgås med sina egna vänner, ha kvar sina fritidsintressen osv. Om man känner att man kan vara med personen man älskar och samtidigt ha allt annat kvar så har man ju vunnit allt och då växer oftast kärleken istället för att man kväver den genom att hänga upp sitt eget liv på sin partner.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar