Frågor och svar om självmordstankar

30 Dec 2004, 12:29 149
Annat, 0 år
Question


Jag är 15år, jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag vet att jag borde söka hjälp, jag vet att jag inte är som förut. Allt går sämre, i skolan, hemma och med vännerna. Jag orkar inte anstränga mej till/för någonting. Orken är lixom bara borta. Jag vet inte vad det är, men jag vet att jag borde, vet att jag vill, ha hjälp för det. Jag skär mej oxå. Och jag tar droger ibland. Jag vet inte vart jag ska vända mej, eller hur jag ska ta kontakt med någon. Det känns så dumt. Jag vill typ inte komma ut med det. För då ser alla andra en som en fjortis, eller liknande. Att man mår dåligt bara för att få uppmärksamhet. Men så är det inte.. jag mår ju inte dåligt bara för att jävlas! Jag kan inte hjälpa det.
Jag vill inte dö. Ändå har jag försökt ta livet av mej 2ggr. Jag får sådana stunder då jag bara vill dö, vill bort. Hjälp mej med allt, snälla. Berätta hur jag ska göra. Jag pallar inte med att leva ett sånt här liv.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att man mår dåligt blir inte mindre allvarligt för att man är ung, snarare tvärtom, varför jag skulle bli oerhört förvånad om någon skulle avfärda dig med att du bara söker uppmärksamhet. Det är oerhört få om ens några som försöker framstå som deprimerade eller dåliga endast för att få uppmärksamhet. Och i det fall man tar till drastiska metoder för att få uppmärksamhet så handlar det inte om uppmärksamheten i sig, utan istället om att det är hjälp man är i desperat behov av.

Du verkar ha hamnat i en negativ spiral i ditt liv, och en sådan måste man få hjälp med att bryta, annars är det lätt hänt att det ena misslyckandet leder till nästa, tills allting blir en övermäktigt. Så, mitt råd till dig är att du söker hjälp som du innerst inne verkar veta att du borde. Gå till närmaste Ungdomsmottagning, eller ring till barn-, och ungdomspsykiatrin. Du kan också gå till skolkuratorn och be henne/honom hjälpa dig att få rätt hjälp. Det viktiga just nu är att du går till någon, och att du låter någon börja hjälpa dig att vrida det här rätt. Gör du det, så kommer du själv med tiden att se lösningar, men just nu måste du låta någon annan rycka in och se till att den negativa spiralen inte fortsätter att snurra. Så, sök hjälp på något av dom ställen jag räknade upp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar