Frågor och svar om obesvarad kärlek

31 Dec 2004, 17:10 292
Tjej, 0 år
Question


Jag behöver hjälp med att komma över en kille jag har varit kär i väldigt länge. Jag försöker att inte tänka på honom, men det går inte så bra. Hur ska man göra för att komma över någon?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Olika sätt funkar olika bra för olika människor varför det tyvärr inte finns något standardsvar på din fråga. Men generellt kan man säga att det brukar funka ganska dåligt att försöka tvinga bort tankarna på någon man är kär i. Dom har en tendens att poppa upp ändå, varför det är ganska tröstlöst. Istället brukar det funka bättre om man koncentrerar sig på att skaffa nya upplevelser som liksom tar plats i ens medvetande, vilket gör att tankeutrymmet för den man är kär i krymper successivt i takt med att man fyller på med annat. Vilken typ av upplevelser man väljer kan skifta. Det behöver inte vara stora revolutionerande saker utan det kan räcka med att man fokuserar på att umgås mer med familj och vänner under en tid. Det kan också handla om att man fokuserar på olika intressen man har och går in för det lite mer intensivt. Man kanske också provar på lite nya grejor själv eller ihop med andra för att ge sig själv en chans till lite nya perspektiv och kontakter. Endast din egen fantasi sätter gränser.
Nu betyder inte detta förhållningssätt som jag pratat om att man ska irra runt som en galning och fylla varenda dag med nya stora upplevelser, för då är det lätt hänt att man bara trycker undan känslorna också poppar dom upp igen när man väl lugnat ner sig för man orkar ju inte hålla ett högt tempo hur länge som helst. Nej, istället så bör man försöka balansera det jobbiga med det positiva, vilket innebär att man samtidigt måste ge sig själv lite tid på egen hand då man kanske bara sitter och tänker eller lyssnar på musik och låter känslan av sorg över att man inte får den man vill ha komma till uttryck. Om man gör detta parallellt med att man försöker gå vidare genom att fylla på med nya intryck och upplevelser så brukar kärlekssorgen med tiden dämpas och andra känslor tar överhanden. Sedan är det som jag sade i början väldigt individuellt det här varför du helt enkelt får pröva dig fram.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar