Frågor och svar om avundsjuka och svartsjuka

31 Dec 2004, 17:26 223
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej som fyller 20 i januari. Mitt problem är att jag inte verkar bli kär. Jag har en gång varit förälskad, det var när jag var 15 år, men det blev inget för att han inte kände likadant för mig. Jag har varit och fikat med en del killar som varit intresserade av mig under åren som gått, men har inte känt nåt för dom, fast jag försökt. Jag har kysst kanske 7 killar, men det har inte känts nån speciellt. Samlag har jag inte haft, för att jag vill vänta på den "rätta". Är det nåt fel på mig? Varför blir jag inte kär? Jag är så avundsjuk på mina vänner som sällskapar.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan förstå om du känner avundsjuka gentemot dina vänner som har partners dom är kära i, det är naturligt om man själv längtar efter närhet och kärlek vilket dom flesta människor blir. Men samtidigt är det så att kärleken aldrig kommer på beställning och en del får vänta längre än andra. Det går ju aldrig att säga vem man kommer att bli kär i varför man har svårt för att påverka det hela. Visst kan man vara aktiv och röra sig på ställen där det finns större chanser att man ska dyka på någon, men det lustiga är att kärleken oftast slår till där man minst anar det, varför det inte alltid hjälper.
Mitt råd till dig är att du försöker undvika att tänka i termer av att det skulle vara något fel på dig. Det är inget onormalt med att varit förälskad en gång när man är 20. Vissa blir störtförälskade mest hela tiden men det är inget som säger att dom mer hållbara relationer för det. Samtidigt bör man inte hela sätta upp jätteförväntningar kring att man ska bli blixtkär på en gång och sedan ska det hålla hela livet, utan istället är det kanske många gånger så att kärleken smyger sig på om man ger den chansen att utveckla sig. Det kan vara så att man umgås mycket med en person och sedan upptäcker att känslorna har djupnat, eller så kanske det till och med blir så att det visar sig att man blir kär i någon man inte alls tyckte om första gången man träffade personen. Så, att vara öppen och fortsätta umgås med olika typer av människor utan att känna press att bli kär kan vara ett sätt att avdramatisera det här, och det är ju trevligt rent socialt också, varför man liksom slår två flugor i en smäll. Så, försök att ta det lugnt kring det här och stressa inte fram något eller tro att det ska ske i ett ögonkast för då kanske du förnekar dig själv många givande kontakter som kan leda till något längre fram.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar