Frågor och svar om missbruk

8 Jan 2005, 15:17 178
Tjej, 0 år
Question


Hej!
JAg är en tjej på 20år. Jag har en pappa som är missbrukare av alkohol och en mamma som levt med honom under tiden. Jag hade inte det allför kul under min uppväxt och det finns fortfarande problem kvar där. Jag flyttade hemifrån när jag fyllde 17, det var skönt att komma därifrån men ångesten kom snabbt. Sedan dess har jag mått dåligt, kännt mig ensam även om jag haft många vänner och känner inte mig hemma nånstans. Mår fotfarande dåligt och vet inte vad jag ska göra för att orka...
Jag har gått hos en psykolog men tyckte inte att jag mådde bättre så efter sex månader slutade jag att gå dit.
Har du något bra råd?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att växa upp med missbruk i familjen är en upplevelse som ofta ger svårigheter upp i vuxen ålder. Barn till missbrukare lär sig ofta att sätta sina egna behov åt sidan och det kan många gånger vara svårt att sedan i vuxen ålder börja ta plats och finna sin väg när man känner att man inte fått det stöd, bekräftelse och omsorg man behöver för att bygga upp sitt självförtroende och känna sig hel som person.
Din berättelse är bekant för mig och enligt min erfarenhet kan samtalsterapi vara en framkomlig väg, men många väljer också andra vägar. En sådan väg kan vara att träffa andra som har liknande erfarenheter som en själv. Det finns olika verksamheter som jobbar med att stödja vuxna barn till missbrukare så om du inte känner för att prova en ny psykolog för att se om det funkar bättre så är det mitt råd att du provar att komma i kontakt med någon organisation som specialiserat sig på detta. Läs artikeln på länken jag skickat med. Längst ner så hittar du namn på organisationer och telefonnummer som förhoppningsvis fortfarande är aktuella.

http://www.miljomagasinet.se/dokument/nytt/jul03/alkobarn.html

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar