Frågor och svar om att vara gravid

11 Jan 2005, 14:40 191
Tjej, 0 år
Question


Hej jag är en 15 årig tjej som är homosexuell och vill bli gravid.. har du några råd om sånt

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att bli gravid är ett stort steg vare sig man är hetero eller homosexuell, varför man bör ha funderat igenom det hela noga innan. Din låga ålder bidrar också till att det här med graviditet blir extra komplicerat då det förutom den känslomässiga biten finns en praktisk sida av föräldraskapet som handlar om att kunna försörja sitt barn och se till att barnet får en dräglig levnadsnivå. Det finns uppenbara svårigheter med det när man är 15 eftersom samhället i princip inte har något stödsystem för unga föräldrar som täcker alla kostnader för boende, mat, dagis osv. Det innebär att man oftast behöver mycket hjälp från sina egna föräldrar eller andra närstående, både ekonomiskt och praktiskt, för samtidigt så behöver man oftast få möjlighet att klara av sin egen utbildning om man någon gång i framtiden ska kunna stå på egna ben.
Så, om du tänker dig att bli gravid inom det närmaste, råder jag dig att tala igenom det hela med en kurator på tex Ungdomsmottagningen först.

När det sedan gäller hur man som homosexuell kvinna kan bli gravid så finns det inte så många alternativ eftersom det inte är tillåtet att med insemination för kvinnliga par på klinik i Sverig idag. Det innebär att dom alternativ som återstår är insemination i hemmet eller på klinik utomlands. Du kan gå in på www.rfsl.se och klicka dig fram genom att gå på Hälsa, och sedan välja Insemination. Att inseminera innebär att man gör en del val både ekonomiskt och juridiskt eftersom det krävs sperma från en donator, så det här är inget enkelt beslut, varför jag även här råder dig att kontakta en kurator på antingen Ungdomsmottagninge eller så kan du kontakta rfsl och prata med deras rådgivare. Du hittar adresser och telefonnummer på samma sida www.rfsl.se

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar