Frågor och svar om samliv

12 Jan 2005, 14:21 490
Tjej, 0 år
Question


Jag är så himla lessen på mn kille som bara är ute och tittar på snusk på nätet. Jag älskar honom så mkt men jag känner som att han bara ill ha sex med mej för att ah är kåt av alla brudar på nätet. Asså är det vanligt att killar porrsurfar så mycket? Min kille är 30 år och tyvärr är det nästan bara tonårsflickor han kollar på. Ska jag göra slut eller? Vi har pratat om detta men han säger att det är han och hans personlighet. Jag är iallafall jättelessen!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om en relation fungerar eller inte handlar inte bara om ifall man älskar varandra, utan det är mycket annat som måste stämma också. Det här du pratar om handlar om att ni har olika syn på hans porrsurfande. Men det handlar inte bara om det, utan det handlar också om att ni uppenbarligen har olika syn på vad man bör göra i en relation när det visar sig att en mår dåligt av den andres beteende.
Han har gjort det enkelt för sig genom att säga att det är hans personlighet, precis som om han vore född med egenskapen att porrsurfa. Så är det givetvis inte, för även om man själv tycker att en viss aktivitet är givande så blir det ett problem i relationen om det visar sig att den andre far illa av det man gör. Och om någon i en relation far illa så har man ett gemensamt problem att lösa. Din kille verkar vilja lägga det här problemet i knät på dig och det verkar som om han tycker att det här är något som han gör oberoende av hur du känner kring det. Det är som sagt en enkel lösning för honom, men det lämnar dig med frågan kring om det här är vad du vill ha i en relation, varför han borde bry sig mer än han gör om han värnar om er relation.

Mitt råd till dig är att prata med honom och förklara för honom att du anser att ni har ett problem som ni båda måste försöka lösa tillsammans, och försöka få honom att medverka i detta. Vägrar han och fortsätter hävda att det här är hans personlighet utan att vilja medverka till någon kompromisslösning, ja då återstår bara för dig att ta ställning till om du accepterar det här eller inte.
Du måste då självklart väga för och emot och försöka känna efter ifall du kan leva med det här och fortsätta att känna kärlek och respekt både för honom och inför dig själv. För väljer du att acceptera det så kommer du få leva med det och då håller det inte om du ständigt mår dåligt av det. Väljer du att inte acceptera det så har du ju alltid möjligheten att ställa honom inför ultimatum att sluta porrsurfa eller acceptera att förlora dig. Det är självklart aldrig bra att bygga en relation på ett ultimatum, men om du känner att det är sista utvägen och du ändå vill försöka behålla relationen så kan du försöka. I annat fall får du ta steget och lämna honom med allt vad det innebär av kärlekssorg. För det är självklart jobbigare att lämna en relation när känslorna finns kvar än om kärleken är död. Men som sagt, det är samtidigt det som är vanligast när det gäller relationer för det bygger på så mycket mer än kärlek om det ska fungera.

Så fundera över vart du själv står och försök involvera din kille i det här och se om han kan inse att det är ni som har ett gemensamt problem och inte du.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar