Frågor och svar om kärleksrelationer

14 Jan 2005, 10:19 278
Annat, 0 år
Question


hej. är en kille på 16år(17) har känt en tjej sedan 4år tillbaka på en idrottförening.. har alltid varit lite småkär i henne som alla andra killar där.. men då har det varit att hon har haft en äldre pojkvän som hon alltid har hållt väldigt nära.. men deras förhållande fick ett tragiskt slut.. men nu under det senaste året (under hennes förhållande me X) fick jag chansen att agera tränare med henne. Under denna tid har vi både varit iväg på olika konferanser tillsammans där har spänning varit väldigt spänd, hon vet o jag vet.. Nu när hon är singel så är det nästan självklart för närmande tyckte alla i min omgivning.. så jag började så smått. Men jag klarar aldrig att ta det sista viktiga steget.. typ, "vill du hitta på något" eller "kom hit på en myskväll".. varför nu denna osäkerhet. jag säger det rätt o slätt.. hon är 2år äldre än mig.. åldern ska inte spela någon roll,. men jag klarar verkligen inte av det.. känner att om hon väljer mig så byter hon ner sig.. kan inte erbjuda lika mkt som en kille i 20-25år åldern.. men men.. jag gjorde mitt bästa o snart märkte jag att det kanske kunde funka.. men icke sa nicke.. får reda av henne att hon låg me 5st killar på en helg för att jäkla med sitt ex.. även sitt ex bror.. men jag höll min goda ton och fortsatte väldigt smått med mina närmande.. jag fixade en fest och hon dök upp.. kvällen slutade i tragedi. var väldigt packad och ett försök till sex misslyckades på festen.. men ändå hammnade vi hemma hos mig till sist.. nya försök men då kom det upp för mig att den enda anlegningen att hon vill ha sx me mig är därför att hon har dåligt sammvete för de killarna hon låg med veckan före.. misstankarna är ej bekräftade men är ändå väldigt säker.. vi träffas varje vecka för träningen o då märkte jag att detändå inte kanske var försent för oss 2.. blev en videokväll men stämningnen var då väldigt stel.. annat är det på fyllan.. efter min fest har vi träffats ett par gånger på staden och fester.. det slutar alltid på samma sätt.. vi grovhånglar i timmar och bestämmer möte dagen efter.. möterna blir inte av men minnerna sitter alltid kvar.. vi vet båda 2 vad vi gör.. o våra vänner också.. den senaste händelsen inträffade idag.. jag har haft en väldigt bra kontackt med henne på senast o jag tyckte att jag började bli tjatig.. så jag bestämde mig för att hålla ner mig lite för att inte mötas av ett pinsamt slut.. men nu blir hon arg o säger att jag undviker henne.. vete fan hur jag ska göra.. ska jag gå på? vad tycker hon om mig? ålderskilnaden? jaja.. tack för visat intresse

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det bestående intrycket av det du skriver är att ni strular en hel del, men verkar inte prata med varandra, vilket skapar osäkerhet och missförstånd. Det kan tyckas tjatigt men att prata är alltid vägen till en bra relation. Om man inte pratar om hur man känner så får man aldrig några svar utan då är man utlämnad till sina egna fantasier kring vad den andre tänker.
För om du tänker efter så vet du ingenting om hur hon känner inför det faktum att du är yngre. Är det något som stör henne, tycker hon att hon "byter ner sig", osv, osv. Men fast du inte vet ifall hon bryr sig eller inte om detta så utgår du från att detta är ett problem för henne vilket påverkar ditt beteende gentemot henne. Men du kan ju inte förutsätta att hon ska fatta varför du gör dom du gör då hon omöjligt kan veta att du går och bekymrar dig för att du är yngre. Så, det här är alltså en källa till missförstånd.
På samma sätt verkar du bestämma dig för vilken anledning hon har för att ha sex med dig. Men faktum är att du har inte en aning om det så länge du inte pratar med henne om det, eller hur? Men återigen så bestämmer du dig för vad hon tänker och känner utan att fråga henne och sedan agerar du efter det. Det låter sannolikt inte särskilt rimligt eller hur.
För enligt min erfarenhet så visar det sig väldigt ofta att saker inte alltid är som man tänkt, och även om man själv tycker allt är solklart så brukar man bli överraskad över hur den andre ser på saker och ting när man väl sätter sig ner och pratar.

Så, mitt råd till dig är att be henne komma över och sedan sätter du dig och pratar om hur du känner inför henne, och berättar samtidigt om hur du tänker kring att du är yngre och att du känner dig osäker på hur hon ser på er relation och vad hon egentligen vill. Säg att du tycker situationen som blivit känns jobbig och att du behöver hennes hjälp för att reda ut vart ni egentligen står.
Det här är sannolikt enda sättet för er att bli klara över vad ni vill med varandra och hur ni ska ha det, för fortsätter ni så här kommer ni sannolikt såra varandra eftersom ni båda verkar handla efter det ni TROR att den andre tänker.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar