Frågor och svar om samliv

15 Jan 2005, 14:53 105
Kille, 0 år
Question


Jag och min tjej har ett fast förhållande. Vi har varit tillsammans i 4 månader och hon har flyttat in till mig. I början av vårat förhållande hade vi sex varje dag och ibland flera ggr per dag. Nu är det mer sällan, och nu är det nästan en månad sedan sist. Hur ofta är det normalt att ha sex efter 4 månader? Jag har försökt prata med henne men hon säger inte något om det.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När det gäller hur ofta man har sex så är det i princip omöjligt att prata om normalt och icke normalt. Det finns inga normer eller regler för hur ofta man bör ha sex om man har varit tillsammans under en viss tid. Den statistik som finns att tillgå på RFSU:s hemsida säger endast att medeltalet för hur många samlag deras undersökningsgrupp från 1996 hade, var 65,4 samlag på ett år. Den siffran säger dock inget om varje enskild individ, varför man kan förmoda att det varierar starkt, dvs en del har samlag väldigt ofta emedan en del har samlag väldigt sällan.
Så, det finns alltså ingen anledning att jämföra sin egen relation med något typ av allmänt genomsnitt då det säger väldigt lite. Däremot kan man fundera över dom förändringar som sker i ens eget förhållande och om man inte känner sig tillfreds med dom så är det självklart något som man bör ta upp med sin partner och försöka lösa vilket du verkar ha försökt.

Du verkar uppenbarligen ledsen över att ni inte har sex lika ofta längre och verkar sakna ert mer intima liv tillsammans.
I en relation kan det här med sex gå upp och ner, ibland har man mer lust och ibland mindre. Det kan också förekomma perioder då man inte har sex alls vilket alltså inte behöver vara något fel så länge man är överens. Problemen uppstår när den ena vill ha mer sex än den andre, och då särskilt när det sker en förändring i någons lust utan att man pratar om det. Så, att du undrar över vad som hänt är alltså inte konstigt, inte heller att du saknar ert sexliv, men som sagt, försök att fokusera på er relation och jämför inte med andra eller något typ av genomsnitt för det gagnar sällan någon.
Däremot bör du försöka prata med din flickvän fler gånger. Se till att välj ett tillfälle när det är lugnt och säg att du har något viktigt du vill prata med henne om. Berätta sedan att du saknar att ni har sex tillsammans och att du tycker det skett en sådan stor förändring varför du vill prata med henne och höra hur hon ser på det och om det är något som känns fel för henne.
Det kan vara jobbigt att prata om det här för om det är så att din tjej tappat den sexuella lusten, vilket kan hända av olika orsaker så är det lätt hänt att hon känner skuld för det, eller på annat sätt känner dåligt samvete, varför det vara känsligt. Men ändå så bör man försöka prata om det för inget blir bättre av att man tiger. Tänk ändå på att du mer fokuserar på att berätta om hur mycket du saknar att vara tillsammans med henne och att du försöker låta bli att anklaga henne vilket ibland är lätt hänt. Med anklagelser kommer man sällan någon vart utan det är bättre att försöka förstå för då kan man få en chans att hjälpa till.
Så, ge dig alltså inte med att hon inte säger något, utan försök gång på gång tills hon pratar med dig och var noga med att säga att du vill försöka förstå hur hon känner och ge henne en chans att berätta hur hon ser på sex och om det är något som gjort att hon inte vill ha sex lika ofta längre.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar