Frågor och svar om få kontakt

15 Jan 2005, 15:24 179
Annat, 0 år
Question


Hej! För ett litet tag sedan träffade jag en kille på ett ställe där han jobbade som butikskontrollant..d.v.s. spana efter snattare och ta fast dom. Grejjen é den att han var i tjänst då han tog kontakt med mig..innan han började prata med mig så såg jag att han typ förföljde mig lite...vilket jag tyckte var lite jobbigt eftersom jag inte kunde koncentrera mig på vad jag skulle handla.. men när vi väl började prata så verkade han trevlig och så, så vi bytte mobil nummer. Det här känns lite konstigt sätt att träffa en kille på...det känns inte så jätte seriöst men samtidigt lite kul att man kan träffa killar på olika sätt.. men jag undrar hur andra ser på det här. Jag vill vara öppen för nya kontakter, men samtidigt kan jag känna mig lite för "lätt påverkad" typ genom att byta mobilnr i en affär och han dessutom jobbade där men var civilklädd då.. jag har hört att han tränar kampsport och det beror väl bl.a. på att han måste hålla sig i form för att klara av sitt jobb men jag känner inte honom och har inte träffat honom ännu... Jag har vid ett flertal gånger tidigare varit med om att killar tagit kontakt med mig och en hel del av dessa gånger så har jag inte själv visat intresse, men detta var alltså ett av dessa undantag.. eftersom han jobbar som butikskontrollant så kan han ju inte vara straffad för något brott tidigare eller? och det känns pålitligt, eller kan det vara en falsk trovärdighet - d.v.s. att han kan visst ha begått brott och vara aggressiv trots att han jobbar som kontrollant? (Han är utbildad väktare) Har jag själ till att vara lite "misstänksam" av mig ändå trots att han jobbar som väktare eller håller det inte? Varför jag är lite orolig är för att hans agerande då han tog kontakt med mig inte verkade så seriöst (eller jag kanske bara känner så för att situationen inte är så vanlig), eller det kanske är vanligt att butikskontrollanter "raggar" då de typ inte har några snattare i sikte...eller???? Jag skulle bli mkt tacksam för svar!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det går sällan att säga ifall någon har seriösa avsikter eller om personen till och med är farlig utifrån ett möte på det sätt som du beskriver. Hur pass seriös en person är med en kontakt brukar inte visa sig förrän efter ett tag om man nu inte omedelbart får känslan av att någon bara är ute efter att lura en. Men om det varit så hade du sannolikt avfärdat honom direkt och inte bytt telefonnummer.

Det går aldrig att gardera sig mot att någon är oseriös eller med tiden visar sig vara aggressiv, och inte heller går det att göra en sådan analys utifrån hans yrke.
Så, tyvärr kan jag alltså inte ge dig något svar på vilka avsikter den här killen har med sin kontakt. Inte heller kan jag säga något om hur pass vanligt det här är att någon tar kontakt på det här sättet. Men, att ha träffat en partner eller vän på ett väldigt udda sätt är det många som har erfarenhet av, varför det inte går att säga vad som är rätt och fel i det här.

Mitt råd till dig är att du tar det lite lugnt om du känner dig osäker. Om du fortfarande vill ha kontakt med honom så kan du ju se till att ni träffas på lite mer offentliga platser till att börja med innan du bildat dig en uppfattning om honom. Ni kan ju träffas på fik, restaurang eller liknande så får du en chans att lära känna honom mer innan du släpper honom mer in på livet. När det sedan gäller hur pass seriös han är så är det väl få som är jätteseriösa från första stund, för det kan ju vara svårt innan man ens känner varandra. Seriositeten kommer ju allteftersom man lär känna den andre och känner att saker och ting stämmer. Så, i det fallet kanske du själv inte heller behöver fundera för långt i förväg utan mer se det som att du har möjlighet att etablera en ny kontakt oavsett om det blir på vänskapsplan eller partnerplan.
Så, fundera alltså själv ifall du är intresserad av att lära känna den här killen och gör det i sådant fall i en takt som gör att du får möjlighet att bilda dig en uppfattning om hans personlighet utan att du känner dig osäker och obehaglig till mods.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar