Frågor och svar om familj

16 Jan 2005, 11:15 167
Tjej, 0 år
Question


Hej! jag och min kompis vill komma till en fosterfamilj, vi och våra föräldrar bråkar jämt, och vi trivs inte att bo med dom. (vi har inte samma familj) Vart kan vi vända mig?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om man har det jobbigt hemma och man behöver stöd eller känner att situationen är ohållbar så kan man börja att prata med en kurator. Du och din kompis kan ta kontakt med kuratorn på er skola eller på närmaste Ungdomsmottagning. Tillsammans med kuratorn kan ni var och en gå igenom er hemsituation och berätta om vad det är som ni tycker är jobbigt och svårt med att bo hemma. Ibland är det saker man kan reda ut med kuratorns hjälp, men går inte det, eller om situationen är så allvarlig att den är skadlig för en psykiskt eller fysiskt så tar kuratorn kontakt med socialtjänsten som då går in och gör en utredning över hur man har det. Socialtjänsten är sedan dom som kommer med förslag på lösningar, vilket kan vara allt från stöd åt både barnen och föräldrarna, till att man få ett annat boende i ett familjehem (fosterhem) eller ungdomsboende av något slag.
Om du och din kompis tycker att situationen är väldigt svår så kan ni själva vända er till en socialsekreterare på socialtjänsten och prata direkt med henne/honom. I sådant fall ringer ni dit och får en tid genom att ringa kommunens växel (gröna sidorna i telefonkatalogen) och sedan be dom koppla er till socialtjänsten. Men som sagt, börja gärna med att ta kontakt med en kurator för dom jobbar nära ihop med socialtjänsten och kopplar in dom om det behövs.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar