Frågor och svar om regler och moral

21 Jan 2005, 10:21 631
Annat, 0 år
Question


Heey! Jag är en tjej på 13 år. Jag har en viktig fråga som jag verkligen skulle vilja ha svar på. Det är en lång historia men jag sa förkorta den så gott jag kan. Jag har träffat en underbar kille som är 18 år. Vill inte säga detta till mina föräldrar då de kanske inte vill att jag ska träffa honom. Jag älskar honom verkligen och det finns massa positiva och underbara saker med han. Jag är rädd att mina föräldrar inte kommer förstå hur jag känner och att de kommer påminna mig om att jag inte är byxmyndig osv. Saken är den att jag skulle kunan förlora min oskuld med den här killen eftersom vi verkligen älskar varandra. Men hur är det med "byxmydighets-lagen" egentligen? Om jag är 13 och han 18 så borde han ju få ha sex med mig om båda går med på det eller? Jag är väldigt mogen för min ålder och skulle aldrig gå med på något som jag själv inte vill. Hitills har vi bara träffats utan att mina föräldrar har vetat om det men snart får de väl reda på det också. Mina föräldrar skulle kunna få träffa han och min största önskan är att de skulle gilla han och att jag skulle få fortsätta vara med han. Mina föräldrar vet att jag har varit deprimerad förut och nu borde de förstå att jag kan bli det igen om de tar honom, det jag älskar mest i världen ifrån mig. Jag vet inte vad jag ska göra och jag är helt förrvirrad och förtvivlad. Snälla hjälp mig..Vad ska jag göra?

Tack på förhand // Rebecka

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När man är 13 år så är det både svårt och jobbigt att ha en relation som ens föräldrar inte vet om. Det kan funka ett tag, men i längden så blir det oftast ohållbart, både praktiskt och psykiskt. Så, det bästa vore om du kunde prata med dina föräldrar om det här och då samtidigt ge dom erbjudandet att träffa honom. Visst, det innebär en risk för generellt så reagerar föräldrar negativt när det är så pass stor åldersskillnad som det är mellan er, men just genom att be dom träffa honom innan dom dömer honom så kan ni förhoppningsvis lösa det här tillsammans så alla inblandade känner sig lugna. För det bästa vore självklart för dig om du kunde umgås öppet med honom och han kunde komma hem till dig också när ni ska träffas. Att smyga tar som sagt på krafterna och går oftast ut över förhållandet i längden. Så, det kan alltså vara värt risken.

När det sedan gäller det här med sex, så handlar det om att han gör sig skyldig till ett brott om han har sex med en underårig. Om han gjorde det mot din vilja så skulle det räknas som våldtäkt, men även om du är med på det så räknas det som sexuellt utnyttjande av underårig. Det här kan ställa til problem för honom, varför ni bör tänka er för. Det som kan hända är att han blir anmäld om någon får veta det, och då är det åklagaren som gör en bedömning ifall han kommer att åtala honom eller inte, och hur den utgången blir i sådant fall kan jag inte svara på. Så, ni bör alltså tänka er för och det finns ju inget som säger att ni måste ha bråttom med att ha sex.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar